Lav en græskarlygte

Lignende artikler

Græskarlygte
Brugen af græskarlygter Allehelgensaften stammer fra USA (og endnu tidligere fra Irland), hvor aftenen kaldes Halloween. Halloween er en sammentrækning af “All Hallows' Eve” – alle helgeners aften.

Lav en græskarlygte af naturvejleder Sabine Jensen.
Her om efteråret bugner det af græskar i alverdens størrelser og former og græskar smager godt, både syltet og i tærte. Det vi nok efterhånden bruger dem mest til her i Danmark er som (u)hyggesprædere på trappestenen eller terrassen i dagene omkring Allehelgensaften den 31. oktober. Oprindelig brugte man i Danmark roe- og kållygter til at lyse op i efterårsmørket, men de kan være svære at få fat i.
Brugen af græskarlygter Allehelgensaften stammer fra USA (og endnu tidligere fra Irland), hvor aftenen kaldes Halloween. Halloween er en sammentrækning af “All Hallows' Eve” – alle helgeners aften.
Græskarlygter kan man nemt selv lave sammen med børnene og børn er vilde med græskaransigter. Lad dem tegne grimasserne og hjælpe med at skovle indmaden ud af græskaret, men skærearbejdet er for voksne! Arbejdet med græskar er en fedtet, smattet og slimet opgave, hvilket kan gøre det svært at holde og styre kniven.

Det skal du bruge:
– Græskar
– Skarp kniv
– Urtekniv
– Skabelon, knappenåle eller tape
– Sprittus
– Tykt søm

Sådan laver du en græskarlygte:

Foto: Toby Ord
Foto: Toby Ord

  • Tegn med en sprittus, hvor på toppen af græskarret du ønsker, at lygtens låg skal skæres. Det kan være en lige linje eller i zig-zag.
  • Skær derefter låget af.
  • Herefter går du i gang med at skrabe al indmaden ud med en ske. Husk endelig at gemme det til eksempelvis en lækker græskartærte.
  • Tegn eller find en skabelon med det motiv du vil have på dit græskar.
  • Herefter går du i gang med at prikke huller langs aftegningerne på dit motiv, med et tykt søm.
  • Tag en mindre kniv (som f.eks. en urtekniv) og skær motivet ud.
  • For at forlænge lygtemandens holdbarhed, kan du pensle græskarret indvendigt med atamon. Det hæmmer udviklingen af mug og dårlig lugt.
  • Til sidst sættes et fyrfadslys, bloklys eller en lille diodelygte i til at lyse lygten op i de begyndende mørke aftener.

God fornøjelse 🙂

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,505FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close