Sådan laver du æblechips
Af Marianne Riis.
Hygge med familien, uventede gæster eller bare lidt selvforkælelse. Uanset anledningen er æblechips et hit. De er ikke blot lækre og sunde, de er også nemme at lave – også sammen med børn. Variationerne kan være mange ligesom måden de laves på, men her kommer mine favoritter.
Ingredienser:
Æbler
Eventuelt kanel og salt eller kanelsukker.
Fremgangsmåde:
Vask og tør æblerne (Jeg bruger gerne 4 æbler).
Tænd ovnen på 100 grader (ikke varmluft).
Skær æblerne (med skræl) i tynde skiver (1-2 mm). Med et mandolinjern får du fine ensartede skiver, men en skarp kniv kan også klare det. Kærnehuset skal fjernes. Personligt synes jeg, at det er nemmest at fjerne det inden æblerne skæres i skiver.
Bag æbleskiverne i ovnen på en bageplade med bagepapir i 1½ – 2 timer alt efter tykkelse på skiverne. Skiverne må ikke lægge ovenpå hinanden.
Hvis du ønsker æblechips med kanel:
Rør kanel og salt sammen og drys det over æbleskiverne. Vend dem så alle sider får af kanelblandingen inden de kommer i ovnen.
Personligt kan jeg godt lide æbler med lidt syrligt bid i, men mine børn synes ofte de bliver lidt for sure. Derfor drysser jeg nogle gange æbleskiverne med kanelsukker i stedet for kanel og salt. Det falder altid i god jord.
Den hurtige version:
Man kan også lave den hurtige version og lave æblechips i mikrobølgeovnen. Her skal de have 4-5 min afhængig af tykkelse samt hvor meget power der er på mikrobølgeovnen. Den mikrobølgeovn jeg bruger kører med 900 W. Når det kommer til sprødhed, synes jeg dog at den almindelig ovn klart er at foretrække. Her holder chipsene sig også sprøde i længere tid bagefter.
Æblechips kan opbevares i glaskrukke eller kagedåse. Her i huset bliver de dog som regel spist inden de kommer så langt.
Æblechips er også gode i salat eller knust på yoghurt.