Lav din egen desinfektions-sprit, der dræber virus og bakterier

Læs også...

En god håndhygiejne er vigtig – også i felten. Her kan vand nogle gange være en begrænset ressource. Håndsprit kan derfor i visse tilfælde være et godt supplement – og du kan let lave det selv.

Når man laver mad i felten er hygiejne stadig vigtig. Din egen hjemmelavede håndsprit kan være et godt supplement. Især hvor adgang til vand er begrænset.

Når vi er på tur har vi ofte en lille, robust beholder med desinfektion-håndgel med i rygsækken. Clean Hands – Wash Without Water, hedder det danskproducerede produkt, der effektivt dræber bakterier og virus på håndfladerne. De fleste er enige om at almindelig håndvask med sæbe generelt er at foretrække, men i nogle situationer er rent vand en begrænset ressource når vi er på tur – og her kan det være praktisk med lidt håndgel inden bålmaden håndteres. I disse corona-virus-tider har håndsprit og desinfektion-gel dog gang på gang været udsolgt. Der er dog andre veje! Du kan nemlig lave det selv ved hjælp af tre simple ingredienser som kan købes på ethvert apotek.

Sådan gør du

Hæld 100 ml rent vand i et målebæger. Dernæst 40 ml brintoverilte (3 procent) og 15 ml glycerin. Hæld blandingen over i et litermål – og fyld op til 1-liter-stregen med almindelig husholdningssprit 93% (det samme som vi bruger til vores Trangia stormkøkken).

Ingredienserne til din egen desinfektions-sprit, der dræber virus og bakterier består af husholdsningssprit (93%), brintoverilte (3%), glycerin og vand (evt. demineraliseret vand, hvis man har)

Ovenstående blanding gemmes i en egnet beholder, hvor mindre portioner hældes i en lille sprayflaske, der er nem at tage med på tur. Denne hjemmelavede model egner sig bedst til sprayflasker, da det er ret tyndt og let løber af fingrene. Til gengæld er det nemmere at spraye på dele, der ønskes ren-gjort og desinficeret.

Husholdningssprit 93% kan købes i dagligvarebutikker. Vi købte i lokalbrugsen. Brintoverilte (3%) købes let online f.eks. via apopro.dk (web-apotek). Glycerin går også under navnet Glycerol. Det fandt vi også her på apoteket online. Glycerin tilføjes for at beskytte hænderne. Skal du kun bruge det til at desinficere knive m.m. så kan du springe glycerinen over. Vær opmærksom på at brintoverilte kan være lidt ætsende, så undgå at få det på hænderne, når du blander.

Blandingen fyldes i en mindre sprayflaske, der er let at have med på tur. Overdreven brug af håndsprit kan dog være hårdt ved hænderne, hvorfor lidt håndlotion efterfølgende kan være på sin plads.

Opskriften er lavet ud fra WHO's opskrift og omtalt i Berlingske af Daniel Bar-Shalom, lektor i fysiologisk farmaci ved Københavns Universitet.
/MR


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Følg NaturGuide.dk

8,335FansLike
4,955FølgereFølg

Seneste artikler

ANNONCER