Lav din egen chutney af sensommerens frugter

chutneyChutney af sensommerens frugter.

Af naturvejleder Sabine Jensen.
Når haven og naturen i sensommeren bugner af frugter, bær og andre gode sager, så gælder det om at få fyldt spisekammeret op. Chutney er spændende tilbehør til mad og kan tilfører maden sødt, surt og stærkt og giver maden flere smagsnuancer og dermed større velsmag. Derudover har Chutney en lang holdbarhed, men skal opbevares i køleskabet efter åbning.

Chutney har sin oprindelse i det indiske køkken og betyder “stærkt krydret” på hindi. Og det er netop som krydderi og smagsgiver, man anvender chutney.
De fleste chutneyer er stærke og ret krydrede i smagen, men de kan også være meget søde. Chutneyen kan selvfølgelig varieres, men her kommer et forslag til en opskrift:

Annonce

Hvad skal du bruge?
• 1 stort eller 2 mindre løg fra haven
• 2 mellemstore pærer
• 2 mellemstore, syrlige æbler
• 2 spsk smør
• 2-4 spsk citronsaft
• 3 spsk vand
• ½ dl rørsukker eller mindre hvis man ikke vil have den så sød.
• lidt revet ingefær efter behag
• ½ tsk salt

Ovenstående giver ca. 3-4 dl chutney.

Sådan gør du.
Skær løgene i små tern, skær pærer og æbler i tern på ca. 1×1 cm.
Smelt smørret i en gryde, og svits løgene et par minutter, til de er bløde og let transparente.
Tilsæt resten af ingredienserne, og lad chutneyen simre i ca. 30 min, til frugten er blød, og væsken er kogt ind og har fået en fast konsistens. Hæld chutneyen på glas.

Servér den gode chutney til eksempel en ost, som smørelse i sandwich, som tilbehør til indiske karryretter eller som tilbehør til kød-, fiske- og fjerkræretter.

Annonce