Lær og leg med solens energi. Test af solcelleovn for børn.

Vi ved alle at solens stråler kan være skadelige og farlige, men samtidig er solen livgivende og grundlaget for livet på jorden. Med teknik og omtanke kan solens varme anvendes som en af fremtidens energiformer, som det allerede sker i dag. Franske Solar Brother har lavet en mini-solovn til læring hos børn. Vi fik lov at teste den via Juniorgrej.dk.

Solovnen fra franske Solar Brother.

Solen står højt på en blå himmel, selvom forårstemperaturen ikke kan snige sig op på mere end 9 grader denne majdag. Jeg havde netop modtaget solovnen med posten fra Juniorgrej.dk. Børnene havde spændt pakket den ud og nu stod den klar og opslået på et havebord ved sommerhuset.

Ovnen består i bund og grund af en simpel papkasse, hvor hulrummene i kassens sider inden brug isoleres med avispapir eller lignende, jf. manualen, der i sin originale form ikke er på dansk og lidt svær at gå til. Heldigvis medfølger en dansk version i A4-format.
Ovnen kræver nu ikke den helt store indsigt at operere. Vi monterede i fællesskab sol-reflekter-stykkerne på låget, lagde isolerende pap-plader i bunden – og drejede ovnen op mod solen, så skyggen fra de to ispinde, der holder låget oppe, akkurat kaster skyggen på en rød linie, som angivet i manualen. Solen, der genskinner i reflektor-skærmene kan være stærk og derfor anbefaler producenten også at brugerne bruger solbriller for at beskytte øjnene.

Drengene følger intenst termometeret i ovnen.

Dernæst var det blot at placere det medfølgende termometer i ovnen under den klare plastrude. Temperaturen begyndte straks at stige op mod 35 grader.
Ungerne kiggede nysgerrigt med da vi placerede smeltechokolade i form af chokoladeknapper.
Da hele ovnen er lavet af pap og tynd, klar plast er ovnen meget let. Den opslåede solfanger kan let fungere som et sejl, hvis den fanges af vinden. Det klarede vi ved at sætte et par sten omkring ovnkassen, men ovnen bruges bedst i helt stille vejr.

Chokoladeknapperne ville ikke smelte

Efter ca. 20 minutter i forårssolen nåede ovnen op på 82 grader C, men ikke nok til at smelte chokoladeknapperne.

Temperaturen steg støt og efter ca. 20 minutter i middagssolen nåede vi lige over 80 grader C i ovnen. Da solen flytter sig på himlen skal sol-ovnen jævnligt korrigeres mod solen. De godt 80 grader Celsius var dog ikke nok til at få chokoladen til at smelte. Chokoladeknapperne svedte, men det blev ved det. Efter et godt stykke tid gav vi op – og de pære- og bananstykker som skulle være dyppet i smeltet chokolade gled fint ned alligevel.
Da jeg tog metal-termometeret ud af ovnen var det ret varmt – og faktisk for varmt at holde ved. Måske skulle chokoladeknapperne være placeret i en lille metalskål fremfor den medfølgende, røde gummisskål? I sættet medfølger også en brun silikone-form lavet som en ske. Da ske-formen er mørkebrun ville den nok være bedre til at tage imod varmen og vi skulle nok have brugt denne form i stedet.

Vores varmerekord blev 83 grader C!

Blandt ungerne gik der sport i at se hvor højt temperaturen kunne snige sig op – og der blev talt op fra 60 grader til 83, der blev varmerekorden! Med den temperatur må ovnen siges at virke! Det er i sig selv ret imponerende at temperaturen kan stige til over 80 grader inde i en ret simpel papkasse.
Ovnen skal mest ses som en læringsproces om solenergi for børn. Den praktiske anvendelighed til opvarmning af mad er meget begrænset. Ovnen kan fint være et stykke læring for børn f.eks. i naturskoler og naturbørnehaver, hvor der som altid skal være en voksen med.
Da ovnen ikke er vejrbestanding tåler den ikke at stå ude i dårligt vejr, men da det er solens kraft ovnen skal bruge giver det helt sig selv.

Vi prøver igen…

Næste gang vil vi prøve med et stykke banan, hvori vi laver et snit og placerer et stykke pålægschokolade, der kan smelte ned over bananen. Samtidig er mine drenge med på at udvikle ovnen ved at fore ovnkassen med sort karton, hvor sort som bekendt er god til at absorbere varme. Nu venter vi blot på endnu en solrig forårsdag.

Solcelle-ovnen kan købes hos Juniorgrej.dk til kr. 199,-


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE