Hvad gør jeg, hvis jeg finder en ensom sælunge?

Naturstyrelsen oplever, at mange bekymrede strandgæster ringer ind i sommerperioden når de finder en ensom sælunge på stranden. Lad sælungen i fred, lyder anbefalingen.

Spættet sæl med unge. I sommermånederne ses sælungerne ofte alene på stranden, mens moderen er på jagt i havet. Foto: Wollertz, Dreamstime.com.

Hvad gør jeg, hvis jeg finder en sælunge?

Der er vel næppe noget mere nuttet end en sælunge med store brune øjne? Det er derfor også ganske forståeligt at det vækker følelser når man finder en tilsyneladende forladt sælunge på stranden. Sælungen er dog sjældent forladt, oplyser Naturstyrelsen, der hver sommer får mange henvendelser fra velmenende borgere, der har fundet en sælunge.

I juni og juli måned føder sælen sine unger, og ved mange af landets kyster kan man derfor opleve, at der ligger sælunger helt alene på stranden. Sælunger høres ofte hyle og bjæffe højt, men som regel er de ikke blevet forladt af deres mor, og derfor skal man ikke nærme sig dem, selvom hylene kan være hjerteskærende. Kilde: Naturstyrelsen

Normalt at ungen er alene

Det er helt naturligt at sælmoderen efterlader sin unge på stranden når hun er ude i havet for at jage fisk. Hun har brug for næring for at kunne give ungen den nødvendige mælk. Lad være, i bedste mening, at skubbe ungen ud i vandet. Lad den i fred og hold afstand, lyder rådet fra Naturstyrelsen. Moderen kommer kun op på stranden så ungen kan die, hvis der er passende fred og ro. Det er som regel om natten, hvor hun besøger ungen én til to gange af ca. 10-20 minutters varighed.

Husk hunden i snor

I sommerhalvåret fra 1. april til 30. september skal hunde jf. Naturbeskyttelsesloven holdes i snor på stranden, hvilket en del hundeluftere desværre glemmer. De løse hunde skræmmer sælerne og kan i nogle tilfælde også gøre skade på sælungerne. Bødetaksten for en løs hund på stranden i sommerperioden er 2000 kr.

Ser man en sælunge med større sår eller andre synlige skader, kan man ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812 eller en af Naturstyrelsens vildtkonsulenter (link).

Kilder: Naturstyrelsen, Jp.dk. Frontfoto: IwonaFijol, Dreamstime.com.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder