Kronhjorten – skovens konge, hjælper sjælden bille.

Lignende artikler

kronhjort_01
Hjortevildtet hjælper sjælden, trehornet bille.
Trehornet skarnbasse – en rødlistet, sjælden billeart, der mest af alt ligner en miniudgave af en triceratops fra dinosaurernes storhedstid, trives i krondyrenes kølvand.

Næsten så langt øjet rækker strækker den åbne klithede sig i en bane mellem den bratte skovgrænse og kysten ud for Vejers Plantage ved Oksbøl i Vestjylland. Langt ude i baggrunden ses nogle sommerhuse og længst borte i horisonten anes et kirketårn og nogle skorstene. Mod vest høres havets brusen, men udsigten bremses af en klitrække. Vi er i kernelandet for en af Danmarks ældste og stærkeste kronvildtstammer.

kronhjort-03
Krondyrenes efterladenskaber findes overalt i plantagen.

Her lever og trives kronvildtet – Danmarks største landlevende pattedyr. Det er langtfra alle besøgende, der har held til at få dyrene at se, men efterladenskaber i form af små dynger af gødningekugler viser, at krondyrene er her.

Den trehornede skarnbasses sidste bastioner i Skandinavien. 
Kronvildtets trivsel har bragt andet med sig – og det er i den helt anden ende af målebåndsskalaen. På hedens og klitternes sandede bund kan man med lidt held finde bittesmå jorddynger, der ikke syner af noget særligt. Men særligt er det! Her lever den trehornede skarnbasse (Typhaeus typhoeus) – en ca. 2 cm stor, sort bille, der på nært hold mest af alt ligner en miniudgave af en triceratops fra dinosaurernes storhedstid. Den trehornet skarnbasse er så sjælden i Danmark, at den er taget med på den nationale rødliste over sjældne og sårbare dyr og den kendes i dag kun fra få lokaliteter herhjemme – så vidt vides alle i Jylland. Tidligere fandtes billen også i Sverige, men de få tilbageværende lokaliteter i Danmark er nu billens sidste bastion i Skandinavien.

Den trehornede skarnbasse ligner nærmest miniudgave en triceratops fra dinosaurus.
Den trehornede skarnbasse ligner nærmest miniudgave en triceratops fra dinosaurernes storhedstid.

Kronvildtet giver billen “mad på bordet”.
I plantageområdet med den omkringliggende klithede ser billen imidlertid ud til at stortrives. Her er der nemlig en ting, der er nok af: Krondyrgødning! Krondyrenes efterladenskaber er essentielt for den forunderlige bille. Det betyder ”mad på bordet”. Billerne graver et gangsystem i jorden, hvor larverne opfostres og lever af kronvildtets gødning. Han-billen bruger sine horn til at stange en af kronhjortens gødningekugler hen til larvegangen, hvor hun-billen opholder sig. Det ser ganske anstrengende og møjsommeligt ud når billen skubber, triller og stanger afsted med sin gødningekugle gennem terrænet, men anstregelserne ser ud til at bære frugt. I hvert fald at dømme efter de små jorddynger, der afslører billernes underjordiske bo.

Den yderst sjældne trehornede skarnbasse triller gødningekugler fra hjortene ned i sin hule.
Den yderst sjældne, trehornede skarnbasse triller gødningekugler fra hjortene ned i sin hule.

Da vi rejser os for at forlade terrænet maser billen uagtet videre med sin lort – uvidende om at den regnes for et sjældent og sårbart indslag i den danske fauna.
/NL

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,404FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close