Kronhjorten – skovens konge, hjælper sjælden bille.

kronhjort_01
Hjortevildtet hjælper sjælden, trehornet bille.
Trehornet skarnbasse – en rødlistet, sjælden billeart, der mest af alt ligner en miniudgave af en triceratops fra dinosaurernes storhedstid, trives i krondyrenes kølvand.

Næsten så langt øjet rækker strækker den åbne klithede sig i en bane mellem den bratte skovgrænse og kysten ud for Vejers Plantage ved Oksbøl i Vestjylland. Langt ude i baggrunden ses nogle sommerhuse og længst borte i horisonten anes et kirketårn og nogle skorstene. Mod vest høres havets brusen, men udsigten bremses af en klitrække. Vi er i kernelandet for en af Danmarks ældste og stærkeste kronvildtstammer.

kronhjort-03
Krondyrenes efterladenskaber findes overalt i plantagen.

Her lever og trives kronvildtet – Danmarks største landlevende pattedyr. Det er langtfra alle besøgende, der har held til at få dyrene at se, men efterladenskaber i form af små dynger af gødningekugler viser, at krondyrene er her.

Kronvildtets trivsel har bragt andet med sig – og det er i den helt anden ende af målebåndsskalaen. På hedens og klitternes sandede bund kan man med lidt held finde bittesmå jorddynger, der ikke syner af noget særligt. Men særligt er det! Her lever den trehornede skarnbasse (Typhaeus typhoeus) – en ca. 2 cm stor, sort bille, der på nært hold mest af alt ligner en miniudgave af en triceratops fra dinosaurernes storhedstid. Den trehornet skarnbasse er ret sjælden i Danmark.

Den trehornede skarnbasse ligner nærmest miniudgave en triceratops fra dinosaurus.
Den trehornede skarnbasse ligner nærmest miniudgave en triceratops fra dinosaurernes storhedstid.

Kronvildtet giver billen “mad på bordet”.
I plantageområdet med den omkringliggende klithede ser billen imidlertid ud til at stortrives. Her er der nemlig en ting, der er nok af: Krondyrgødning! Krondyrenes efterladenskaber er essentielt for den forunderlige bille. Det betyder ”mad på bordet”. Billerne graver et gangsystem i jorden, hvor larverne opfostres og lever af kronvildtets gødning. Han-billen bruger sine horn til at stange en af kronhjortens gødningekugler hen til larvegangen, hvor hun-billen opholder sig. Det ser ganske anstrengende og møjsommeligt ud når billen skubber, triller og stanger afsted med sin gødningekugle gennem terrænet, men anstregelserne ser ud til at bære frugt. I hvert fald at dømme efter de små jorddynger, der afslører billernes underjordiske bo.

Den yderst sjældne trehornede skarnbasse triller gødningekugler fra hjortene ned i sin hule.
Den yderst sjældne, trehornede skarnbasse triller gødningekugler fra hjortene ned i sin hule.

Da vi rejser os for at forlade terrænet maser billen uagtet videre med sin lort – uvidende om at den regnes for et sjældent og sårbart indslag i den danske fauna.
/NL

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...