Kridhvide rørhatte?

Lignende artikler

Hvilken fuldstændig hvid rørhat?

Hvilken hvid rørhat?

I efterårsdagene er det højsæson for svampe og svampesamlere. I den forbindelse har et par svampesamlere undret sig over fundet af en “fuldstændig hvid rørhat” som de ikke tidligere har stødt på i naturen. “Det ligner nærmest en albino-svamp“, skriver Lone og Martin til NaturGuide.dk. Svampen blev fundet i en vestjysk plantage med fyr, birk og gran.

Normalt er vi her på redaktionen ikke meget for at bestemme svampe ud fra læserfotos, men her tør vi godt bidrage med en bestemmelse. Det er en Hvid Birkerørhat (Leccinum holopus). På engelsk kaldes den af og til for “Ghost Bolete” – spøgelses-rørhat.

Hvid birkerørhat
En “spøgelses-rørhat”, der på dansk kendes som Hvid Birkerørhat.

Annonce:
Har du den rette svampebog? Find den her!

Spiselig, men ikke rå!
Der findes flere arter af birkerørhatte, der hører til skælrørhattene. Birkerørhattene er spiselige, men de bør varmebehandles grundigt og de hører ikke til de bedste spisesvampe. Nogle får overfølsomhedsreaktioner fra birkerørhatte, mens andre spiser dem med velbehag. Som altid er det en god ide at starte med en lille, tilberedt smagsprøve, hvis man bevæger sig over i en ny spisesvamp.

OBS: Det er meget vigtigt at svampen med garanti er en rørhat. Gå langt uden om skovens hvide lamelsvampe med hvide lameller! Følg altid svampesamlerens 10 bud.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,492FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close