Vandrestøvler – læder eller Gore-Tex?

Valg af vandrestøvler
Farvel til mine gode, gamle læderstøvler, der nu er slidt helt ned. Hvad skal jeg nu vælge?

Farvel til mine gamle trofaste støvler. Velkommen til et par nye…

Af Niels D. Lisborg.
Jeg har et par gode gamle vandrestøvler af læder som jeg ikke kan nænne at skille mig af med. De er helt udtrådte og jeg bruger dem ikke mere, men de har været med mig rundt i verden på mindst fire kontinenter på fantastiske eventyr og har tjent mig godt.
Alligevel er mine nye vandrestøvler en Gore-Tex-støvle. De kunne for så vidt også være en anden membran-støvle som f.eks. Sympatex, eVent eller Polartec NeoShell. Udover at disse vandtætte støvler holder mine fødder tørre er disse membranstøvler også lette og relativt åndbare, hvilket jeg sætter pris på da jeg næsten altid har ret varme fødder. Når jeg skriver “relativt åndbare” er det fordi at ingen af de membranstøvler som jeg indtil nu har prøvet, ikke kan opleves for varme. Er det rigtigt varmt herhjemme bruger jeg gerne lette vandresko, hvis ikke det er gennem vådt terræn.

Gore-Tex-støvler
Mine nye vandrestøvler til de hjemlige, danske forhold, hvor det ofte er regnfuldt og fugtigt. Vandtætte membran-støvler med Gore-Tex-membran.

Læderstøvler versus Gore-Tex.

En af de væsentlige forskellige mellem en membran-støvle og en læderstøvle er at membran-støvlen er lettere. Overdelen på f.eks. en Gore-tex-støvle er tyndere og lettere – og det sparer vægt. Og alt andet lige kræver tungere støvler flere kræfter! Faktisk mere end man skulle tro.
Læderstøvlen har dog den fordel at den faktisk håndterer fugt (sved) omkring mine fødder bedre end Gore-Tex-støvlen. Det er i hvert fald min erfaring. Dog går det ofte galt, hvis jeg forsøger at gøre mine læderstøvler vandtætte ved at smøre dem ind i voks og fedt. Jo mere vandtæt læderstøvlen er, jo dårligere håndterer den fugt og sved fra fødderne.
Af samme grund har jeg faktisk et par læderstøvler som jeg har brugt flere gange i Afrika, der praktisk talt er ubehandlet, udover en let imprægneringsspray i ny og næ og en skocreme, der bevarer læderets smidighed uden at gøre den tæt. Ulempen er at læderstøvlen ikke er vandtæt, men det gør ikke så meget i Afrika, hvor der ofte er mere støv end vand. Til gengæld er de noget bedre til at håndtere mine varme fødder end Gore-Tex-støvlen – og tilmed er støvlens overdel af læder mere robust overfor stik og bid fra kryb og kravl.

Vandrestøvler til safari i Afrika.
Mine “Afrika-støvler” er læderstøvler, der bevidst ikke er gjort vandtætte med voks og fedt. Dermed kan mine varme fødder bedre ånde og bedre komme af med varmen under de varme himmelstrøg.

Under vores hjemlige og nordiske himmelstrøg, hvor det ofte regner – og vandreture krydser fugtige enge, moser og lavbundsområder, så foretrækker jeg den lette og vandtætte membranstøvle – som nu i mit tilfælde en Gore-Tex-støvle.

Annonce:
STORT UDVALG AF VANDRESTØVLER FRA PRO-OUTDOOR

I de ofte fugtige, danske klima er jeg glad for mine Gore-Tex-støvler, der er helt vandtætte. Her suppleret med gaiters.

Valg af vandrestøvler er altid en individuel sag. Opsummeret kan man sige at læderstøvlen er bedre til at give komfort til varme fødder og membran-støvlen er god til at holde vand ude. Læderstøvlens overdel er mere robust og kraftig, hvor membran-støvlen til gengæld er lettere. Begge typer støvler kræver pasning og vedligehold. Se også Gør dine støvler klar til efteråret.

Køb ikke dine vandrestøvler for små.

Jeg bruger mine vandrestøvler hele året – og jeg kan sagtens holde varmen i selv den koldeste vinter herhjemme. Det betyder også at jeg har købt mine vandrestøvler, så der er plads til en god varm uldsok til de kolde dage. Men hvad så om sommeren? Svupper fødderne så ikke rundt i en alt for stor støvle? Nej, faktisk ikke. Selv om sommeren kan jeg faktisk godt finde på at have to par strømper på i støvlen. Evt. en tynd bambusstrømpe og en uldsokke derpå, der transporterer fugten. Man kan tilmed også regulere med en indlægssål. Og faktisk kan foden sagtens hæve lidt i sommervarmen når man vandrer og give behov for pladsen.

Annonce:
Stort udvalg af gode vandresko og -støvler til herrer og damer.

Det korte af det lange er derfor at du skal give dine tæer god plads når du køber vandrestøvler. Et godt gammelt råd lyder, at man altid skal købe og prøve fodtøj sidst på dagen – og der er nok noget om det. Fødderne kan nemlig godt have en tendens til at hæve lidt i løbet af dagen.

Kilde: friliv.dk, friluftsland.dk.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE