Klokkeblomster og myremagi

af naturvejleder Sabine Jensen.

KlokkeblomstLiden Klokke (Campanula rotundifolia) eller blåklokke er en 10-40 cm høj urt, der vokser langs vejkanter og på tørre heder og overdrev. Den blomstrer med forholdsvis store, dybblå og klokkeformede blomster i juli-september.

Klokkeblomst, blåklokke, liden klokke

Klokkeblomst, blåklokke, liden klokke – kært barn har mange navne. Der er ikke mange fortællinger om denne lille, let genkendelige blomst, men i England kaldes blåklokke for bluebell eller harebell (“harebjælde”), og man mener at planten har fået navnet “harebjælde” fordi haren ofte er at finde på de steder, hvor blåklokken vokser. I gamle dage mente man at blåklokkens bjælder ringede for at varsle haren om en truende fare. I enkelte områder af England troede man at blomsterne bragte uheld med sig og at det var forbundet med fare at plukke blåklokker. Hvidblomstrende blåklokker blev dog imidlertid anset som lykkebringende.

Børnenes blåklokke

Blåklokke er en fin plante som alle, både børn og voksne, kender. Tidligere havde blåklokke en speciel tiltrækning på børn, fordi blomsterne blev anvendt til mange slags lege.  For eksempel kan man prøve at vende vrangen ud af på en blomst uden at den går i stykker. Man kan også bruge dem som fingerbøl og man kan tage dem i munden og blæse dem ud.

Ved vejkanten du står alene,
med dine klokker så pæne.
jeg har sådan lyst til at tage dig med,
men du trives vel bedst på dette sted.
her kan du stå og veje i vind,
det vil gøre mange lette i sind.
men det er ikke så længe du står,
før du ind i dvalen går.
men når vinteren igen er ovre,
og du ikke længere sover.
kan du igen veje med dine klokker,
og måske jeg igen forbi dig jogger.
Torgeir.E (Norge).

Blåklokke og myremagi

Smid en klokkeblomst på en myretue - og se hvad der sker med blomstens farve!
Smid en klokkeblomst på en myretue – og se hvad der sker med blomstens farve!

For at udføre dette magiske nummer skal man plukke en blåklokke og finde en myretue. Hvis man roder lidt i myretuen med klokkeblomsten, vil der på fortryllende vis opstå en mængde lyserøde pletter på blomsten indtil der er ikke længere er blå farve tilbage! Abrakadabra – den blå blomst bliver lyserød. Helt magisk er det nu ikke! Myrerne angriber den store blå ”fjende” ved at sprøjte myresyre på den. Syren får blomsten til at skifte farve. Prøv at find andre blå blomster som f.eks. viol og smid den på myretuen og se hvad der sker.

Klokkeblomsten skifter farve fra blå til rød-violet når myrerne "tisser" på den.
Klokkeblomsten skifter farve fra blå til rød-violet når myrerne “tisser” på den.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE