Kløft større end Grand Canyon gemmer sig under isen på Antarktis

Målinger fra satellit afslører hvad der kan være Jordens største kløft. Foto: NASA.
Målinger fra satellit afslører hvad der kan være Jordens største kløft. Foto: NASA.

Satellitmålinger afslører hvad der kan være Jordens største kløft.

Den antarktiske iskappe kan vise sig at skjule verdens største kløft, siger forskere fra Dunham og Newcastle universiteter, England.
Baseret på de seneste satellitdata anslås det, at en massiv kløft, skjult under isen, måler mere end 1100 km i længden og nogle steder næsten er 1 km dyb. Holder disse data stik kan den skjulte kløft i størrelse konkurrere med Grand Canyon.

Opdagelsen er endnu ikke bekræftet med direkte målinger, siger forskerne. Kløften består af en kæde af snoede og lineære systemer begravet dybt under Prinsesse Elizabeth Land i Øst-antarktis. Vanderosion har sandsynligvis skåret og formet undergrunden, der enten er så gammel, at den eksisterede før den antarktiske iskappe blev etableret, eller den er blevet skabt af vand, der flyder under isen.
Forskerne fandt også tegn på, at kløften kan være forbundet til en stor, uopdaget sø under isen.

Kløften er opdaget i Prinsesse Elisabeth Land i det østlige Antarktis. Foto: Jason Auch og  NASA.
Kløften er opdaget i Prinsesse Elisabeth Land i det østlige Antarktis. Foto: Jason Auch og NASA.

“Faktisk, er Antarktis' overflade under isen mindre kendt end overfladen af Mars.”
“Vores analyse giver det første bevis på, at en stor kløft og en mulig sø er til stede under isen i prinsesse Elizabeth Land. Det er forbløffende at tænke, at så store landskabstræk har ligget uopdaget i så lang tid,” siger ledende forsker, Dr. Stewart Jamieson fra Institut for Geografi på Durham University i England. “Dette er et område af Jorden, der er større end England og alligevel ved vi stadig meget lidt om, hvad der ligger under isen. Faktisk, er Antarktis' overflade under isen mindre kendt end overfladen af Mars. Hvis vi kan få bedre kendskab til det is-begravede landskab vil vi blive bedre rustet til at forstå, hvordan indlandsisen reagerer på ændringer i klimaet.”
/JN

Kilde: Natureworldnews.com.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE