Kløft større end Grand Canyon gemmer sig under isen på Antarktis

Lignende artikler

Målinger fra satellit afslører hvad der kan være Jordens største kløft. Foto: NASA.
Målinger fra satellit afslører hvad der kan være Jordens største kløft. Foto: NASA.

Satellitmålinger afslører hvad der kan være Jordens største kløft.

Den antarktiske iskappe kan vise sig at skjule verdens største kløft, siger forskere fra Dunham og Newcastle universiteter, England.
Baseret på de seneste satellitdata anslås det, at en massiv kløft, skjult under isen, måler mere end 1100 km i længden og nogle steder næsten er 1 km dyb. Holder disse data stik kan den skjulte kløft i størrelse konkurrere med Grand Canyon.

Opdagelsen er endnu ikke bekræftet med direkte målinger, siger forskerne. Kløften består af en kæde af snoede og lineære systemer begravet dybt under Prinsesse Elizabeth Land i Øst-antarktis. Vanderosion har sandsynligvis skåret og formet undergrunden, der enten er så gammel, at den eksisterede før den antarktiske iskappe blev etableret, eller den er blevet skabt af vand, der flyder under isen.
Forskerne fandt også tegn på, at kløften kan være forbundet til en stor, uopdaget sø under isen.

Kløften er opdaget i Prinsesse Elisabeth Land i det østlige Antarktis. Foto: Jason Auch og  NASA.
Kløften er opdaget i Prinsesse Elisabeth Land i det østlige Antarktis. Foto: Jason Auch og NASA.

“Faktisk, er Antarktis' overflade under isen mindre kendt end overfladen af Mars.”
“Vores analyse giver det første bevis på, at en stor kløft og en mulig sø er til stede under isen i prinsesse Elizabeth Land. Det er forbløffende at tænke, at så store landskabstræk har ligget uopdaget i så lang tid,” siger ledende forsker, Dr. Stewart Jamieson fra Institut for Geografi på Durham University i England. “Dette er et område af Jorden, der er større end England og alligevel ved vi stadig meget lidt om, hvad der ligger under isen. Faktisk, er Antarktis' overflade under isen mindre kendt end overfladen af Mars. Hvis vi kan få bedre kendskab til det is-begravede landskab vil vi blive bedre rustet til at forstå, hvordan indlandsisen reagerer på ændringer i klimaet.”
/JN

Kilde: Natureworldnews.com.

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close