Kina har genplantet skov på størrelse med New Zealand!

Den kinesiske stat har siden 1999 givet tilskud til at plante skov på tidligere landbrugsjord. Det er foreløbig blevet til 28 millioner hektar plantet skov. Foto: Jacob Ehnmark CC BY 2,0, Wikimedia
Den kinesiske stat har siden 1999 givet tilskud til at plante skov på tidligere landbrugsjord. Det er foreløbig blevet til 28 millioner hektar plantet skov. Foto: Jacob Ehnmark CC BY 2,0, Wikimedia

Den kinesiske stat betaler landmænd for at plante skov på 28 millioner hektar. Skovene består dog kun af 1-3 træarter og den tilknyttede biodiversitet er ret begrænset.

Grain-for Green.
Grain-for Green-programmet (GFGP) har kørt siden 1999 og er det største program, der er iværksat på verdensplan. Det er istandsat for at afhjælpe ørkendannelse, skovrydning og tab af biodiversiteten i Kina.
Øget landbrug i landet er årsagen hertil og programmet går da også ud på, at de kinesiske landmænd modtager penge af staten for at genplante skov på deres dyrkede arealer. Et forsøg på at vende miljøproblemer og fattigdom i landdistrikterne. Udgiften for staten er foreløbig på 312 milliarder kroner. Biodiversiteten er dog ikke i top.

Biodiversitet halter.
Flere interessenter verden over har fulgt projektet. Blandt dem er forskere fra Princeton University. De har kunne konstatere, at projektet endnu ikke har haft en positiv indflydelse på biodiversiteten (antal arter). Det tilskrives til dels, at nyplantede skove ikke er på samme niveau sammenlignet med ældre, oprindelige skove. De nyplantede skove består desuden hovedsageligt kun af tre forskellige træsorter, bambus, japansk cedertræ og eukalyptus. Mange steder endda kun af en træsort. Det har ikke været godt for biodiversiteten som med undtagelse af eukalyptus-skove er 87-92 procent lavere end da jorden blev dyrket. Kun i eukalyptus-beplantninger er biodiversiteten den sammen som for dyrket jord. Biodiversiteten er blandt andet målt på fugle og bier.

Lille ændring – stor effekt.
Forskerne forslår, at Kina fremover skal være mere opmærksom på at plante skove som ligner de oprindelige skove. Ifølge forskerne vil det ikke have yderligere omkostninger for de husholdninger og familier som passer de nyplantede skove, hvis man ændrer skovene så de tilnærmes de oprindelige. Det vil derimod have stor positiv indflydelse på biodiversiteten, vurderes det.
Indtil videre har den kinesiske stat forpligtet sig til at fortsætte programmet indtil 2020. Det forventes at flere landmænd vil genindføre landbrug på arealerne når statens tilskud bortfalder.
MR/

Kilde: ing.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder