Kig på kugle-tusindbenet

Lignende artikler

En af de mest oversete dyregrupper er i sagens natur nok de mindste smådyr. Vi har i Danmark tusindevis af arter i miniature verdenen. F.eks. mere end 3800 arter af biller og mere end 500 forskellige arter af edderkopper. For nylig flyttede jeg en brændestak i haven – og der åbenbarede sig en af de sjove arter: Et kugle-tusindben.

Af naturvejleder Niels Lisborg.

Kugle-tusindbenet ligner næsten et lille, pansret bæltedyr.

Ruller sig sammen som en kugle

Kugle-tusindbenet hedder sådan fordi den ruller sig sammen som en kugle ligesom et pindsvin, hvis den forskrækkes. Den ligner lidt kugle-bænkebideren, der på samme vis ruller sig sammen, men kugle-tusindbenet har lyse kanter på hvert led og giver “kuglen” et stribet udseende. Tusindben kan forsvare sig ved at udskille et grimt lugtende sekret. Nogle er endda giftige som Stort tusindben (Archijulus sabulosus), der også er almindelig i Danmark. Kugletusindbenet har udskillende kirtler på ryggen af hvert led. Sekretet er et forsvar mod fjender.

Her har tusindbenet rullet sig sammen til en kugle i min håndflade.

Vigtig nedbryder af døde plantedele

Kugletusindben er et af de vigtige smådyr, der hjælper til at omdanne døde blade og grene, så de lettere bliver omdannet i naturen og kan indgå i naturens kredsløb. Tusindben evner at gennemtygge plantedele, så de opdeles i små portioner, der passer til andre nedbrydere, der tager over herfra. Det er målt at et tusindben kan opdele et egeblad i flere tusinde ekskrementknolde, der igen kan spises og omsættes af andre nedbrydere. På den måde omsættes døde plantedele til sidst til muld.

Kugle-tusindbenet ligner kugle-bænkebideren, men bænkebidere har kun 7 par ben. Her undersiden af et kugle-tusindben.

Prøv at rode i skovbunden mellem bladene, kig under døde grene og stammer eller større sten. Her er gode chancer for at finde tusindben. I øvrigt så har tusindben, trods navnet, ikke 1000 ben. Af vores mere end 40 arter, så har den “benrigeste” art kun 240 ben.

Artiklen har tidligere været bragt på Naturvejleder.dk. Kilder: Naturhistorisk Museum, Wikipedia, Naturporten.dk, Naturvejleder.dk.

Tidligere artikelTudsetider
Næste artikelSå er svalen tilbage fra Afrika
ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,405FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close