Havet rummer på uendelige mange oplevelser og store dele af havene er endnu ikke udforsket. Selv i de danske farvande gemmer der sig spændende og anderledes dyr som kun de færreste kender. En af dem er søharen.
Kun en art i Danmark.
En af de mange oplevelser som det nyligt afsluttede natur-folkemøde i Hirtshals bød på, var opdagelser i havet med Verdensnaturfonden (WWF). Her blev der dykket nær kysten og leget i vandkanten. Et af de mere særprægede dyr som Peter Skødt Knudsen, hav- og naturformidler hos WWF fandt, var en søhare (Aplysia punctata). Ved første øjekast nærmest en slags fabeldyr, ved nærmere eftersyn en snegl. Der findes 9 forskellige slægter af søharer i verden, hvor de fleste foretrækker tropiske eller subtropiske have. En enkelt har dog tilpasset sig de danske farvande og kan findes langs Kattegats kyster. Den hjemlige søhare kan blive omkring 15-20 cm lang, men nogle tropiske arter kan blive op til 70 cm lang og veje flere kilo.
Hermafrodit.
Søharen er en baggællesnegl. Det vil sige, at hjertets forkammer ligger bag ved hjertekammeret.
Som andre baggællesnegle er søharen hermafrodit. Det vil sige både en han og en hun. Der kan dog ikke finde en gensidig befrugtning sted imellem to snegle. Det skyldes kønsåbningens placering. Løsningen er en lang kæde af dyr som anbringer sig ovenpå hinanden under parringen. Den nederste snegl agerer hun og bliver befrugtet af sneglen ovenpå. Sneglen ovenpå agerer således han for sneglen under sig, men hun for den snegl som sidder ovenpå den og sådan forsætter kæden. Der kan optræde op ti dyr i samme kæde.
Æggene lægges som lange lyserøde snore på vegetationen i havet. Herefter dør sneglene. Æggene klægges til fritsvømmende larver. Om vinteren trækker de unge dyr ud på dybere vand. Først til foråret vender de tilbage til lavere vand for at forplante sig.
Fakta om søharen:
- Søharen lever af søsalat og alger.
- Den er mørkebrun med lyse pletter.
- Den lever på den algevegetation som findes på stenrevene i det meste af Vesteuropa.
- Den har en svagt udviklet hornagtig skal. Når den svømmer ser det nærmest ud som om den svæver.
- Navnet søhare stammer langt tilbage og kommer af, at de europæiske arter med deres følehorn, lidt ligner en siddende hare.
MR/
Kilde: seaslugforum.dk, dyreabc.dk, denstoredanske.dk,