Blomkålssvampen – kender du den?

Lignende artikler

blomkaalssvamp1
Naturvejleder Sabine Jensen med en blomkålssvamp. Svampen vokser gerne under grantræer.

Om efteråret er især løvskoven prangende med sine mange flotte farver. Og særligt i gamle løvskove bugner efteråret med spændende svampe i alle former og farver. Nogle svampe findes dog bedst i granskoven. En af dem er den sjove blomkålssvamp (Sparassis crispa) , der ikke er til at tage fejl af. Den ligner lidt en mellemting mellem et blomkålshoved og en koral, men på trods her af hører den ikke til koralsvampene, der kendes på de tynde, runde, opstigende grene, hvor blomkålsvampen har flade folder. Svampens farve varierer fra lys flødefarvet til brun. Smagen er mild.

Ser mere sjov end spiselig ud.
Er man ikke svampekyndig, ser svampen mere sjov end spiselig ud – og de fleste vil nok lade den stå, hvilket er helt okay da svampen ikke er så almindelig. Bag det underlige udseende gemmer, der sig dog en glimrende spisesvamp. Et frugtlegeme kan nå en størrelse på 30-40 cm i diameter. I sådanne størrelser er der et helt festmåltid i blot en svamp. Blomkålssvampen har dog en bagside. Den skal renses og rengøres før tilberedning og med svampens krøllede, forgrenede folder kan det være et større projekt.

Blomkålssvampe vokser hyppigst i nåleskove på stubbe eller for foden af grantræer og kan findes fra august til begyndelsen af november.

Blomkålssvampen kan blive ganske stor med en diameter på 30-40 cm. Foto: Niels Lisborg.
Blomkålssvampen kan blive ganske stor med en diameter på 30-40 cm. Foto: Niels Lisborg.

Kan tilberedes på mange måder.
Som de fleste svampe bør blomkålssvampen ikke spises rå, selvom det ofte anbefales netop for denne art. Svampen kan tilberedes på mange måder – lige fra stegning i honning til friturestegt i øldej. En nem opskrift er at lægge stykker af svampen i blød i hvidvin. Hvis svampen har været tørret vil den svulme op. Kom derefter svampedelene i en gryde og tilsæt godt med piskefløde og lad det småsimre i en god ½ time. Smag til med lidt salt.
/NL

Kilder: Svampeatlas.dk.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Følg NaturGuide.dk

8,335FansLike
4,861FølgereFølg

Seneste artikler

ANNONCER

Annonceplads