Kaskelothvaler døde med fiskenet og plastik i maverne!

Kaskelothval.
Kaskelothval.

Et plastic-samfund! Det er ordene fra Slesvig-Holstens miljøminister Robert Habeck efter obduktionen af de 13 kaskelothvaler som tidligere i år skyllede op på strandene i det nordlige Tyskland. Her fandt man store stykker plastik og 13 meter fiskenet samt et stykke fra en motorhjelm fra en bil i deres maver.

Til kamp mod skrald i havet.
Efter de foruroligende fund i hvalernes maver, vil Robert Habeck nu forsøge at øge indsatsen mod skrald i havet. Han udtaler: ”Dette viser konsekvenserne af vores plastik-samfund. Dyr indtager uforvarende plast og andet affald, og vores skrald får dyrerne til i værste fald at sulte ihjel med fulde maver”. Dødsårsagen hos de 13 strandede kaskelothvaler er dog ikke plastik, mener havbiologerne. Hvalerne havde forvildet sig ind på for lavt vand ved kysten og gået på grund. Vægten fra deres store kroppe bliver derved presset så hårdt mod deres organer, at de dør.

En pige forundres og betages af en strandet kaskelothval ved den jyske vestkyst.
En pige forundres og betages af en strandet kaskelothval ved den jyske vestkyst.

Usædvanlig mange døde kaskelothvaler i 2016.
Hvis man kigger omkring 25 år tilbage, er der kun 82 kaskelothvaler som er strandet ved Nordeuropas kyster. Det vækker derfor opsigt når der alene i år er strandet omkring 30 kaskelothvaler ved kysterne i Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig og Storbritannien.
Normalt tilbringer kaskelothannerne vinteren i Atlanterhavet.
Biologer fra Zoological Society of London mener, at en kombination af lav havdybde og støj fra skibe har fået hvalerne ud af kurs og for tæt på kysterne. Hvalerne orienterer sig nemlig ved hjælp af lyde og akustik.
MR/

Kilde: jyllands-posten.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE