Karl Johan-rørhatten – en af skovens mest populære spisesvampe.
Karl Johan rørhatten ligger i den bedste ende, når der uddeles kokkehuer og stjerner for smagsoplevelse. Navnet stammer fra den svenske konge Karl XIV Johan (1763-1844), som angiveligt holdt meget af at spise svampen.
Ikke uden grund er denne rørhat, der også kaldes for spiselig rørhat, populær blandt skovens svampeplukkere. Spiselig rørhat er dog ikke et særligt godt navn. Nok er den i den grad spiselig, men det er der en lang række andre rørhatte der også er.
Europæiske kæmpeeksemplarer.
Karl Johan rørhatten kan blive kæmpestor – en rigtig Kæmpe Karl, men der er af gode grunde langt mellem disse store svampe, da så store eksemplarer syner tydeligt i skovbunden – og allerede i mellemstørrelsen hjemtages i svampeplukkerens kurv – og godt det samme da de helt store svampe som oftest ikke er nær så attraktive – kulinarisk set.
Der findes eksempler på Karl Johan-svampe, der har vejet over 3 kg og med en hatdiameter på 40 cm. Et sådan kæmpe-eksemplar er fundet i det nordvestlige Polen. Herhjemme bliver hat-diameteren oftest ikke over 15-20 cm, men alligevel findes der hvert år herhjemme meget store eksemplarer. Det hidtil største, danske fund NaturGuide.dk har kendskab vejede 1,79 kg med en hatdiameter på 22 cm.
Annonce:
Få styr på spisesvampene med bogen “Svampe du kan spise” – fra Saxo.
Pluk Karl Johan uden svampekniv
Karl Johan rørhatten er en af de svampe man bør plukke uden at skære stokken over med sin svampekniv. Pluk hele svampen inklusiv den tykke knold, der gerne sidder dybt. Det hele smager godt. Selv rørene kan tørres og laves til “svampemel”, der kan bruges i sovser m.m.
Træd gerne hullet let til, hvor svampen har siddet. Det hindrer svampemyggenes adgang og reduceres risikoen for at myceliet angribes af andre, skadelige svampe, der påvirker svampens underjordiske legeme negativ – og/eller bevirker at næste års frugtlegemer bliver nogle forkrøblede, invaliderede eksemplarer.
I løvskove er højtiden for Karl Johan-rørhatte i september. I nåleskove er det gerne hen i oktober.
/NL
Kilder: BBC News, fugleognatur.dk, Wikipedia.