Kan man spise bænkebidere?

En gang jeg var på tur blev jeg spurgt om man kan spise bænkebidere – efter at jeg havde fortalt at bænkebidere rent faktisk er et krebsdyr i familie med rejer.

Bænkebidere er i familier med rejser – og ikke insekter.

Bænkebidere hører nemlig ikke til insekterne som man måske skulle tro, men er faktisk et krebsdyr – ligesom krabber og rejer, der blot langt tilbage i evolutionshistorien er gået på land og har tilpasset sig et liv på landjorden. De holder sig dog stadig gerne til det fugtige miljø – under grene, stammer og bark, hvor de lever beskyttet mod solen. De tåler ikke at blive udtørret.

Jeg har prøvet at spise meget underligt gennem årene. Store knasende biller i Andesbjergene, græshopper i burgere og såmænd også myrer – faktisk på et naturvejlederkursus engang (den sorte orangemyre er ligefrem velsmagende). Men aldrig bænkebidere!

Gammelt, mørnet træ er gode levesteder for bænkebidere.

Jeg er dog ikke i tvivl om at insekter og bænkebidere kan bidrage til en “overlevelseskost” i vildmarken, såfremt man skulle få brug for dette. Men indtil da så holder jeg mig til min medbragte madpakke – i al sin vælde med spegepølse, ost og frikadelle. Der er dog tilsyneladende andre derude, der har prøvet naturens utraditionelle råvarer. Det amerikanske rejsemagasin Packpacker har faktisk bænkebidere (wood lice) på listen over spiseligt “vildt” fra skoven, men anbefaler at de koges godt og grundigt. Du kan her se “overlevelses-listen” (engelsk link)

De små krebsdyr er ret nemme at finde, hvis man ved hvor man skal lede. De lever af at omsætte gammelt, mørnet træ. Find en gammel træstamme i skovbunden. Bræk et stykke bark af med dolken – og der sidder garanteret bænkebidere.


Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder