Invasiv japansk pileurt kan blive dyr for Danmark

Lignende artikler

Japansk pileurt breder sig i Danmark og det kan koste dyrt. Japansk pileurt er en op til 2,5 meter høj plante, der kan danne tætte bestande. Foto: Michael Gasperl, Wikipedia.
Japansk pileurt breder sig i Danmark og det kan koste dyrt. Japansk pileurt er en op til 2,5 meter høj plante, der kan danne tætte bestande. Foto: Michael Gasperl, Wikipedia.

Haveprydplante spreder sig i naturen.
Ifølge biolog Hans Wernberg fra firmaet Care4Nature, er de alvorlige følger af planten japansk pileurts udbredelse i Danmark et stort overset problem. Japansk pileurt stammer oprindeligt fra det fjerne østen og har sin naturlige udbredelse i Japan, Kina, Korea og Taiwan. Den blev indført til Danmark som prydplante til haver og parker for ca. 100 år siden og har herfra spredt sig i naturen. Særligt i de senere år.

Japansk pileurt kan trænge igennem vejbelægninger.
Japansk pileurt kan trænge igennem vejbelægninger.

Kan ødelægge fundamenter og bryde igennem vejbelægninger.
Naturstyrelsen har erklæret den japanske pileurt (Fallopia japonica) for en uønsket, invasiv art, der bør bekæmpes i naturen. Japansk pileurt danner flere meter høje, meget tætte bestande, hvor under der er meget mørkt, og næsten ingen andre planter, dyr eller fugle trives. På den måde kan pileurten fordrive den oprindelige, hjemlige flora og fauna. Derudover har planten den uheldige egenskab at den kan bryde gennem tykke lag beton og vejbelægninger. Ifølge Hans Wernberg, Care4Nature kan plantens udbredelse komme til at koste samfundet milliarder af kroner. Firmaet har specialiseret sig i at bekæmpe invasive arter for bl.a. kommunerne.

I England kan byggegrunde med japansk pileurt ikke sælges.
Japansk pileurts rødder når flere meter ned i jorden. I Storbritannien har planten ødelagt bygningsfundamenter. ”Entreprenører i England vil ikke røre ved byggegrunde, hvor der er pileurt, og grundene kan ikke sælges”, siger Hans Wernberg

Kilder: JP.dk, Naturstyrelsen.dk

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close