Hvorfor hedder det en bænkebider?

baenkebidere
Nøgenmette, skrukketrold eller murermester?

Bænkebideren har gennem tiden haft forskellige navne i forskellige dele af landet. Brugte navne har f.eks. været murlus, skrukketrold, nøgenmette og murermester. Navnet bænkebider er kendt helt tilbage i 1700-tallet, hvor det efter sigende særligt var brugt på Sjælland. Det er ikke usandsynligt, at navnet bogstaveligt er opstået i sammenhæng med dyrenes forekomst ved træbænke. I min have, bag drivhuset, har jeg en ældre, hjemmelavet bænk bestående af to nedgravede pæle med en tværgående siddeplanke. Roder jeg lidt med hånden omkring bænkens nedgravede pæle, kan jeg ofte finde bænkebidere netop her. Fornylig brækkede jeg et stykke bark af den ene pæl – lige over jordoverfladen. Her myldrede det med bænkebidere! Det er ikke tilfældigt, da bænkebidere gerne lever omkring ældre, mørnet træ som dyrene ”bider” og derved er med til at omsætte og nedbryde. Bænkebider findes ofte under gamle, rådne træstammer i skoven.

Bænkebideren – et krebsdyr med gæller.
Bænkebidere er ikke et insekt som man måske skulle tro, men et krebsdyr ligesom rejer og krabber. Langt tilbage i evolutionshistorien har bænkebiderens forfader kravlet på land og tilpasset sig et liv på landjorden. Bænkebiderens urgamle oprindelige tilknytning til det våde element fornægter sig ikke. Dyrene ånder stadig ved hjælp af gæller kombineret med et åndesystem, der minder meget om insekternes.

Trives, hvor der er fugt
Bænkebidere tåler ikke udtørring. I huse er det derfor ikke uden grund, at man især træffer bænkebidere på badeværelser, fugtige kælderrum eller uopvarmede sommerhuse. Dyrene dør eller forsvinder af sig selv igen, hvis rummet varmes op.

Uskadelige for mennesker og huse
Bænkebidere er uskadelige for både mennesker og bygninger, men da de lever af plantedele kan dyrene finde på at gnave i planter og frugter. Der er desuden eksempler på at bænkebidere kan finde på at gnave i papirmateriale, der er opbevaret i fugtige omgivelser.

Hunnen bærer æg og unger på maven
Formeringen sker ved æglægning som hunnen bærer på maven. Senere kan man også se de små unger sidde på undersiden af hunnen og lade sig transportere rundt.
I Danmark har vi omkring 30 arter, hvor de mest kendte nok er grå bænkebider (Porcellio scaber), murbænkebider (Oniscus aselles), der er Danmarks største art, og kugle-bænkebider (Armadillidium cinereum). Bænkebidere menes at kunne blive op til 5 år gamle og kan ses overvintre i stort tal under sten og bark.

Bænkebidere har et ydre skelet ligesom græshopper og edderkopper. For at vokse må dyret derfor af og til krybe ud af sit eget skelet som efterlades som tomme skaller.

Kilde: dpil.dk, Folk og fauna, Rosenkilde og Bagger 1985.

Kuglebænkebideren kan rulle sig sammen som en fin, lille kugle.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE