Hvad spiser grævlingen om vinteren?

Grævlingen er ingen hurtig jæger som ulven og ræven. Hvordan får den mad om vinteren?, spørger en læser.

Grævlingen går ikke i hi eller dvale om vinteren som nogle tror, men den nedsætter aktiviteten for at spare på energien. Den kan således blive i graven i flere dage uden at spise, hvor den i stedet tærer på sine fedtdepoter.
En gang i mellem bevæger den sig udenfor – og hvad så?, spørger en læser. Regnorme, frugt, fugleæg, snegle, insekter, der er klassisk grævlingemad er jo ikke at finde i vinterperioden. Hvad lever grævlingen så af?

Kan lugte ådsler på lang afstand

En grævling ved et ådsel – her en død hare. Foto: Jan Rozehnal/Dreamstime.com.

Heldigvis for grævlingen er den ingen kostforagter. Den spiser simpelthen hvad den kan finde på sin vej og ikke mindst i vinterperioden indebærer det døde dyr – ådsler! Grævlingen har en særdeles veludviklet lugtesans, der er 700-800 gange bedre end menneskets.
Det sker også at nogle sløve vinterfrøer er dukket op før tid ved søer og vandhuller. Dem står grævlingen heller ikke tilbage for. Nogle gange kan den desuden være heldig at grave en muserede op.

En grævling patruljerer langs en frossen sø efter noget spiseligt. Normalt er grævlingen først ude efter mørkets frembrud. Foto: Vadav Sebek/Dreamstime.com.

Vidste du at grævlingen blev genudsat på Sjælland, Fyn og Lolland-Falster i 1800-tallet efter over 5.000 års fravær? I dag er grævlingen almindeligt udbredt over hele landet med undtagelse af Bornholm, Møn, Samsø og Læsø samt mindre øer. Grævlingen blev fredet i Danmark i 1994.

Kilder: Dansk Pattedyrforening, Naturstyrelsen, Naturhistoriskmuseum.dk. Forsidefoto: Vaclav Matous/Dreamstime.com.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...