Hvad er en hvepsebi?

Prikket hvepsebi (Nomada flavopicta) på blåhat. Foto: Line Sabroe CC BY 2,0, wikimedia

En af vores læsere har skrevet til os om en hveps hun har fundet. Det viste sig ikke at være en hveps, men en hvepsebi. Hvad er det egentlig for en størrelse og hvorfor hedder det en hvepsebi?

Gøgebier

Der findes næsten 300 forskellige arter af bier i Danmark. 35 arter er hvepsebier. Det danske navn henviser til biens udseende, der minder utrolig meget om en slank hveps. Det engelske navn for parasit-bier er cuckoo bees og på tysk hedder de kuckucks-bienen – gøge-bier. Et navn der passer utrolig godt, da hvepsebier er parasit-bier eller kleptoparasiter som det også kaldes. De snylter nemlig på andre bier samt lægger deres æg i andre biers huler.
Hvepsebier ses ofte flyve lavt hen over jordoverfladen. Her er de på jagt efter jordbier de kan snylte på. Når hvepsebien finder et offer følger den efter jordbien helt ned i dens hule. Her lægger den sit æg sammen med den klump af pollen som jordbien har samlet til sin larve. En fatal skæbne for jordbiens larve, da hvepsebiens larve både æder madpakken af pollen og jordbiens larve.

Majhvepsebien (Nomada marshamella) er almindelig flere steder i landet. Foto:Aiwok CC BY-SA 3,0, wikimedia

Hvilken jordbi, der snyltes på afhænger af, hvilken af de 35 arter af hvepsebier der er tale om.

MR/

Kilde: vildebier.dk, videnskab.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE