Hvad er en hvepsebi?

Lignende artikler

Prikket hvepsebi (Nomada flavopicta) på blåhat. Foto: Line Sabroe CC BY 2,0, wikimedia

En af vores læsere har skrevet til os om en hveps hun har fundet. Det viste sig ikke at være en hveps, men en hvepsebi. Hvad er det egentlig for en størrelse og hvorfor hedder det en hvepsebi?

Gøgebier

Der findes næsten 300 forskellige arter af bier i Danmark. 35 arter er hvepsebier. Det danske navn henviser til biens udseende, der minder utrolig meget om en slank hveps. Det engelske navn for parasit-bier er cuckoo bees og på tysk hedder de kuckucks-bienen – gøge-bier. Et navn der passer utrolig godt, da hvepsebier er parasit-bier eller kleptoparasiter som det også kaldes. De snylter nemlig på andre bier samt lægger deres æg i andre biers huler.
Hvepsebier ses ofte flyve lavt hen over jordoverfladen. Her er de på jagt efter jordbier de kan snylte på. Når hvepsebien finder et offer følger den efter jordbien helt ned i dens hule. Her lægger den sit æg sammen med den klump af pollen som jordbien har samlet til sin larve. En fatal skæbne for jordbiens larve, da hvepsebiens larve både æder madpakken af pollen og jordbiens larve.

Majhvepsebien (Nomada marshamella) er almindelig flere steder i landet. Foto:Aiwok CC BY-SA 3,0, wikimedia

Hvilken jordbi, der snyltes på afhænger af, hvilken af de 35 arter af hvepsebier der er tale om.

MR/

Kilde: vildebier.dk, videnskab.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close