Hormon i p-piller kan påvirke bestanden af laks og ørreder

Lignende artikler

Bækørred
Bækørred


Ph-d.-afhandling bekræfter at hormon i p-piller påvirker fisk.
“Dette kan føre til fuldstændig forsvinden af en hel fiskebestand, og konsekvenser for hele økosystemer…”

En ny ph.d.-afhandling fra Lunds Universitet i Sverige viser, at hormoner i p-piller ændrer generne i fisk, som kan forårsage ændringer i deres adfærd. Afhandlingen viser også, at sundhedspersonale, der ordinerer pillerne i Sverige, mangler information om de miljømæssige konsekvenser de hormonelle præventionsmetoder har på vandmiljøet.

Hormonet ethinyl-østradiol (EE2) er et aktivt stof i mange p-piller, som påvirker vandorganismer når det frigives som affald i vandet. I sin afhandling har ph.d-studerende Lina Nikoleris påvist hvordan fiskene påvirkes af EE2.

“Selv lave koncentrationer af EE2 har en indvirkning på fisk. Både fiskenes adfærd og deres genetik. Vi har set en ændring i den genetiske balance i fisk, og fiskene har vanskeligere ved at fange mad.”

Tidligere undersøgelser har vist, at fiskene også udvikler problemer med forplantning. “Dette kan føre til fuldstændig forsvinden af en hel fiskebestand, og konsekvenser for hele økosystemer, “siger Lina Nikoleris.

Fisk har flere østrogenreceptorer end mennesker, hvilket gør dem særligt sårbare over for østrogen i vand. Afhandlingen studerer tre forskellige fiskearter: laks, ørred og skalle, der er økonomisk vigtige fisk, der lever i både hav- og ferskvand.
/JN
Kilde: Sciencedaily.com, Lund University. “Estrogen in birth control pills has a negative impact on fish.”

ANNONCE

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close