Har du prøvet at drikke af en trækop?

I tusinder af år har man brugt drikkekopper og -krus skåret i træ. Nu har naturmaterialet fået en vis renæssance hos friluftsfolket. Det er der flere, gode grunde til.

Af Marianne Riis.

Jeg har min klassiske folde-kop i grøn plastik, der har været med på talrige ture. Den vejer intet og den fylder intet. Jeg har mit rustikke, robuste emaljekop fra Gentlemen's Hardwear, der er god at drikke af, men hvor koppen bliver brændende varm som kaffen selv – og så har jeg min trækop, skåret af et stykke birketræ. Jeg ynder at holde om den med begge hænder mens jeg nyder kaffen ved bålet. Den er yderst behagelig at drikke af. Koppen bliver ikke skoldende varm – og så er den både smuk og robust.

Der er åbenbart andre end mig, der har samme tanker. Trækoppen er i stigende grad blevet populær hos friluftsfolket. Der er kommet flere producenter på markedet og konkurrencen er med til at holde prisen i et attraktivt leje. De er i hvert fald blevet billigere siden jeg købte min.

Traditionelle modeller fra Norge, Sverige og Finland

Ved en rundtur på nettet har jeg fundet to modeller fra henholdsvis Finland og Sverige. I Skandinavien går brug af trækopper langt tilbage i tiden. I Sverige ofte under navnet “kåsa” og i Finland som “kuksa“, der efter sigende har været anvendt af samerne i mere end tusinde år.

Koppen herunder er fra finske Kupilka og hedder Kupilka 21. Faktisk består den kun af 50 % træ (cellulose fra genbrugt træ). De resterende 50 % består af termoplast som kan genanvendes. Her er der fokus på naturlige og miljørigtige materialer. Koppen kan tåle helt ned til -30° C og op til 100° C og så vejer den kun 83 gram. Koppen fåes i flere forskellige farver og forhandles i flere outdoorbutikker. Vi fandt den hos Survivalstore.dk til kr. 139,- (annoncelink til butik). En lille bonus info er, at Kupilka ikke kun laver kopper men også tallerkener, bestik, skærebræt m.m.

En finsk miljørigtig kop fra Kupilka.

Min egen kop (herunder) er lavet af svenske Stabilo Therm – og går herhjemme også under navnet “nak og æd-koppen”, fra et populært tv-program. Koppen indeholder lidt mindre end de to øvrige. Derudover består forskellen primært i håndtaget. En skandinavisk klassiker, igen i et flot og rustikt design. Den koster kun 89 kr. hos Grejfreak (annoncelink til butik).

Den klassiske “nak og æde-kop” fra svenske Stabilo Therm.

Jeg har uden problemer brugt koppen til både suppe og varm kaffe. Det går fint. Koppen vasker jeg op i hånden (man har jo alligevel ikke opvaskemaskine med på tur). Af og til gnider jeg lidt madolie ind i træet når jeg kommer hjem fra tur, hvilket får træets årer til at træde flot frem.

Mangler du en god gaveide, der kan bruges livet igennem, hvis man passer på den, så er en traditionel nordisk trækop nok værd at overveje.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE