Håb for flere storke i Danmark

Lignende artikler

Der er håb for at vi i Danmark i de kommende år vil få flere storkepar. Storkebestanden stiger kraftigt i Vesteuropa og bestanden breder sig mod nord.

Vesteuropæisk storkebestand breder sig mod nord.
De hvide storke klarer sig godt i den nordvestlige del af Tyskland og i Holland er storkebestanden nærmest eksploderet. Sidste år blev den samlede tyske ynglebestand af hvide storke øget med 100 par til i alt ca. 5000 par i 2012. I Holland, der arealmæssigt er mindre end Danmark, er bestanden nu oppe på 1000 par.

Håb for flere storke i Danmark.
Storken blev i 2008 erklæret for uddød som ynglefugl i Danmark efter mere end 600 år i den danske natur. Kort tid efter erklæringen om at storken var uddød i Danmark dukkede der to hvide storke op ved de genskabte Skjern Enge i Skjern Å-dalen. Siden har der med mellemrum været enkelte yngleforsøg herhjemme. I 2013 er der et storkepar i Sønderjylland ved Tinglev og 1 par på Sjælland i Gundsølille ved Roskilde. Grunden til at vi nu ser betydeligt flere storke i Danmark end blot for 10 år siden skyldes den store fremgang i storkebestanden syd for Danmark. Der er således håb for at vi i Danmark i de kommende år vil få flere storke tilbage i Danmark. Samtidig giver større naturgenopretningsprojekter i de senere år – bl.a. ved Filsø og Skjern Å, igen storken mulighed for egnede levesteder herhjemme.

I starten af 1800-tallet var storken en almindelig, dansk ynglefugl med en samlet bestand på 10.000 par. I takt med at storkens levesteder og fødegrundlag er forsvundet er storkene gennem årene reduceret voldsomt til en bestand på 0-2 ynglepar.

Storken er ikke kræsen og spiser ikke kun frøer, men også gerne slanger, fisk, orme, mus, insekter, snegle og fugleunger. På trods af den brede menu er storken sjælden i Danmark pga. få egnede levesteder med et tilstrækkeligt fødegrundlag.

Holland: Fra 0 til 1000 storkepar på 30 år!
I Holland oplever man en nærmest eksploderende bestand af storke. For 30 år siden var der ingen ynglende storke i Holland. I 2008 var der godt 700 ynglepar og i 2012 var bestanden på ca. 1000 ynglepar. Ifølge den hollandske storkeekspert René Rietveld stiger bestanden i disse år med ca. 50 par årligt.

Storkene har ændret strategi og flyver ikke længere til Afrika om vinteren.
Storkeekspert Kai-Michael Thomsen fra den tyske fugleorganisation NABU, siger til foreningens blad ‘Naturschutz heute', at fremgangen for hvid stork i Vesttyskland især skyldes, at de vesttyske storke i stadig stigende antal ikke længere trækker til Afrika for at overvintre, men bliver i Spanien og Portugal, hvor de kan finde masser af mad i rismarker og på lossepladser.

Kilder: Storkene.dk, Pandion.dof.dk, dof.dk

ANNONCE
Annonce

Seneste artikler

ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close