Grønirisken i kraftig tilbagegang pga. parasit

Lignende artikler

Antallet af grønirisker er det laveste i Danmark i 35 år.

Tichomornas-parasit er hård ved danske grønirisker. Den gulgrønne finke er af mange kendt som flittige gæster ved foderbrættet.

Den encellede parasit Tichomornas gallinae kendes mest fra duer, men har i de senere år også ramt en række frøædende småfugle – og her især grønirisken.
Ifølge Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er den danske bestand af grønirisker på det laveste niveau i 35 år. Det skriver magasinet Fugle & Natur.
Infektionen rammer fuglenes svælg og spiserør, hvilket efterhånden hindrer fuglen i at sluge føden og endda trække vejret.

Grønirisken med det gule vingebånd, er en skattet fugl på foderbrættet.

Renhold foderbrættet og fuglebadet.
Fuglene smitter hinanden, når de flokkes ved fødekilderne. Af samme grund anbefales det jævnligt at renholde foderbræt og fuglebade. I princippet kan alle fugle rammes af sygdommen, men sygdommen udgør ingen sundhedsfare for mennesker.

Det er ikke kun i Danmark at især grønirisker er hårdt ramt. Sygdommen er kendt i hele Nordvesteuropa. I Sverige bliver bestanden af grønirisker i disse år betegnet til at være i frit fald, oplyser DOF. Bestanden af grønirisker i Sverige er reduceret med 65 procent siden 2005.
Sygdommen ventes efterhånden at mindskes i takt med den mindre bestandstæthed.
/JN
Kilder: rspb.org.uk, Fugle og Natur 2/17.

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close