Fuglen, der lægger æg i rævens hule

Lignende artikler

Gravandens ællinger dukker frem af den mørke rævegrav. Foto: Niels Lisborg

“Gravanden lyser prægtigt op på engen i sin hvide fjerdragt med grønt metalskinnende hoved og et varmt kastanjebrunt bælte over brystet.”

Af Marianne Riis, VisitNature. 

And eller gås? 
Tyskerne kalder den en gås, danskerne en and. Det er gravanden det handler om – og holder vi fast i betegnelsen and er den vores største af slagsen. Gravanden lyser prægtigt op på engen i sin hvide fjerdragt med grønt metalskinnende hoved og et varmt kastanjebrunt bælte over brystet. Gravanden er sin egen og adskiller sig bl.a. fra andre ænder ved at den er mere adræt på land. Og så har den helt sin egen stil når det kommer til placeringen af reden.

Kaster sand i øjnene på ræven
Gravanden ynder at overtage forladte rævegrave. Er det nødvendigt kan gravanden selv grave eller udvide en eksisterende hule. Man skulle dog synes at det ikke er helt uden risiko at overtage rævens gamle hjem. I fald at den oprindelige beboer skulle vende tilbage eller få for øre at hulens dyb rummer 8-10 store, delikate æg! Men også her adskiller gravanden sig fra andre ænder, idet både hannen og hunnen vogter reden og forsvarer den ihærdigt. Det siges at gravænderne hvirvler sand i øjnene på ræven, hvis den forsøger sig og bliver for nærgående. Imponerende er det i hvert fald at gravænderne tilsyneladende evner at holden ræven på afstand.
Efter ca. 1 måneds rugen inde i mørket klækker æggene og snart dukker dunede ællinger frem. Af og til ses det at gravænderne samler mange unger sammen i fælles ”børnehaver” med op til 100 ællinger.
Gravænderne lever i øvrigt i et livslangt ægteskab og vender trofast tilbage til den samme yngleplads år efter år.

Gravanden er vores største and. Foto: Niels Lisborg
Gravanden er vores største and. Foto: Niels Lisborg

Kilder: Fuglene i Danmark/Meltofte og Fjeldså, Nordens fugle/Benny Gensbøl

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close