Grævlingegrise – flere fædre til samme kuld.

Lignende artikler

Når f.eks. en kat får killinger, en ulv får hvalpe – eller for den sags skyld en kvinde føder tvillinger, så er der én far til de nye liv. Anderledes er det med grævlingen.

Reproduktionsbiologi hos grævlingen (Meles meles) er noget helt særligt, fordi grævlingen er en af de få pattedyrsarter (2 %), der evner at gemme de befrugtede æg. Grævlingen har (som mennesket) ikke en fast parringstid, men grævlingehunnen gemmer de befrugtede æg til omkring årsskiftet, hvor æggene endelig sætter sig fast i livmoderen.
Dermed kan en grævlingehun føde et kuld unger (kaldet grise), der kan have flere forskellige fædre.

Grævlingegrisene fødes typisk i februar-marts. Ofte 2-4 unger i et kuld.

Danmarks største, landlevende rovdyr – efter ulven.

Grævlingen er i familie med måren og jærven. Den er Danmarks næststørste landlevende rovdyr efter ulven. Der er noget bjørneagtigt over grævlingens fodspor, hvor især forpoterne med op til 3,5 cm lange kløer sætter tydelige aftryk. Størrelsen til trods er grævlingens byttevalg i den beskedne ende. Føden består bl.a. af museunger, insekter, orme, snegle, frøer og bær, men også gerne fugleunger og -æg. Af og til kan man finde udgravede jordhvepsebo hen på sommeren, hvor de fede hvepselarver lokker.
/MR

Kilder: ncbi.nlm.nih.gov, pattedyrforening.dk. foto: Ondrej Prosický, Dreamstime.com.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close