Sådan gør du dine vandresko og -støvler klar til efteråret

Lignende artikler

Imprægnering af vandrestøvler, så de er klar til efteråret.

For under 100 kr. kan du gøre dine vandresko- eller støvler klar til efterårets dug i græsset – og lunefulde regnbyger.

Af naturvejleder Niels Lisborg.
Bevar dine Gore-tex støvler vandtætte og åndbare!

En af de vigtigste forholdsregler når det kommer til pleje af vandresko og -støvler med Gore-Tex er nok at undgå siliconeholdige plejemidler, da disse risikerer at lukke Gore-Tex-membranen og dermed for åndingsfunktionen. Det betyder reelt at støvlen omdannes til en tæt, ikke-åndbar støvle.
Mange af de gængse imprægneringsmidler kan fint benyttes, men man bør sikre sig at deklarationen angiver at plejemidlet kan benyttes til Gore-Tex ® og lignende membran-produkter.
Selv anvender jeg Nikwax TX-Direct (annoncelink til butik), men der findes mange andre gode produkter. Nikwax TX-Direct er velegnet til genimprægnering af beklædning med netop membraner som f.eks. Gore-tex.
Produktet lægger en vandafvisende hinde på yderstoffet, men bevarer støvlernes åndbarhed. Nikwax kan ofte købes en del billigere hos AktivVinter.dk(annoncelink til butik) (i skrivende stund næsten halv pris) i forhold til mange andre steder.

Når jeg har været en tur i felten og støvlerne er blevet grundigt brugt, så rengør jeg dem simpelthen med vand – også gerne indvendigt, hvor der sidder sved m.m. Herefter får støvlerne lov at tørre et lunt sted, men ikke for varmt! Aldrig direkte i solen medmindre det er efterår, hvor solen er knap så stærk. Sluttelig får de en omgang imprægneringsspray og vi er klar til nye eventyr.

Læderstøvlerne har fået en omgang imprægnering, der bevarer åndbarheden.

Læderstøvler
Fra min tid i forsvaret har det været god latin at give læderstøvlerne en omgang støvlesværte. I Livgarden brugte vi Verners Sko- og støvlesværte. Mine gamle vandrestøvler behøver dog ikke at blive blankpolerede. Selvom støvlerne af og til får en omgang brun sværte har jeg ofte også med succes brugt den hurtige løsning i form af en gang imprægneringsspray. Her anvender jeg bl.a. Feldten Weather Proof (annoncelink til butik). Denne imprægneringsspray er en all-round imprægnering, der virker både på sko, støvler og overtøj lavet af læder og textil. Jeg har også lige benyttet denne spray på min rygsæk og jakke. Feldten Weather Proof (annoncelink til butik) har tillige den fordel at den beskytter mod snavs – og har en tendens til at opfriske og fornye farverne.
Denne imprægneringsspray kan bl.a. købes for 129,- hos AktivVinter.dk (annoncelink til butik).

Du kan læse mere om forskellige imprægneringsmidler til forskellige typer tekstiler her: Sådan vedligeholder du din beklædning.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,392FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close