Godt nyt for norske isbjørne

Lignende artikler

Ny undersøgelse viser markant fald af miljøgiften PCB i norske isbjørneunger. Foto: US Fish and Wildlife Service.

Mindre miljøgift i norske isbjørne.
Det er ikke let at være isbjørn, men verdens største rovdyr på landjorden har ikke kun klimaforandringer at slås med. Som sidste led i fødekæden har det været velkendt at isbjørne har ophobet det giftige stof PCB (PolyClorinated Biphenyl) i kroppen.
PCB er en af de farligste miljøgifte i verden og er i dag helt forbudt. PCB var tidligere populært som tilsætningsstof i industrielt fremstillede produkter, da stoffet har en høj isolationsevne og en række brandhæmmende egenskaber.
PCB blev bl.a. berygtet herhjemme da danske myndigheder i begyndelsen af årtusindeskiftet advarede kvinder i den fødedygtige alder mod at spise fisk fra Østersøen p.g.a. fiskenes høje indhold af PCB.

Isbjørne ved Svalbard viser et fald i PCB.
Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet (NTNU) har undersøgt isbjørneunger på Svalbard for miljøgiften PCB i isbjørneungernes blod. Resultatet giver anledning til glædelig optimisme.  Forskerne har påvist et tydeligt fald (op til 59 %) af blodets indhold af PCB og relaterede forurenende stoffer!
Hos mennesker betragtes PCB som en miljøgift og et hormonforstyrrende stof, der ved for høj eksponering bl.a. har været forbundet med lav fødselsvægt, forsinket udviklingsmæssige milepæle hos børn og lavere IQ i sammenligning med ikke-eksponerede børn.
/NL

Kilder: WildlifeExtra.com, Bolius.dk, greenfacts.org

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close