Godt nyt for norske isbjørne

Ny undersøgelse viser markant fald af miljøgiften PCB i norske isbjørneunger. Foto: US Fish and Wildlife Service.

Mindre miljøgift i norske isbjørne.
Det er ikke let at være isbjørn, men verdens største rovdyr på landjorden har ikke kun klimaforandringer at slås med. Som sidste led i fødekæden har det været velkendt at isbjørne har ophobet det giftige stof PCB (PolyClorinated Biphenyl) i kroppen.
PCB er en af de farligste miljøgifte i verden og er i dag helt forbudt. PCB var tidligere populært som tilsætningsstof i industrielt fremstillede produkter, da stoffet har en høj isolationsevne og en række brandhæmmende egenskaber.
PCB blev bl.a. berygtet herhjemme da danske myndigheder i begyndelsen af årtusindeskiftet advarede kvinder i den fødedygtige alder mod at spise fisk fra Østersøen p.g.a. fiskenes høje indhold af PCB.

Isbjørne ved Svalbard viser et fald i PCB.
Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet (NTNU) har undersøgt isbjørneunger på Svalbard for miljøgiften PCB i isbjørneungernes blod. Resultatet giver anledning til glædelig optimisme.  Forskerne har påvist et tydeligt fald (op til 59 %) af blodets indhold af PCB og relaterede forurenende stoffer!
Hos mennesker betragtes PCB som en miljøgift og et hormonforstyrrende stof, der ved for høj eksponering bl.a. har været forbundet med lav fødselsvægt, forsinket udviklingsmæssige milepæle hos børn og lavere IQ i sammenligning med ikke-eksponerede børn.
/NL

Kilder: WildlifeExtra.com, Bolius.dk, greenfacts.org

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE