Varm sommer er godt for mark-champignon

En lang, varm sommer efterfulgt af sensommerregn tegner godt for høsten af mark-champignon.
En lang, varm sommer efterfulgt af sensommerregn tegner godt for høsten af mark-champignon.

Mark-champignon vil have varme.

En varm og tør sommer giver for de fleste svampearters vedkommende en ringe sæson, men anderledes er det for mark-champignon (Agaricus campéstris). Den klarer sig netop godt i varme år på den rette lokalitet – som oftest græssede enge – og særligt gerne hvor der græsser heste.
Mark-champignon er vel en af de kendteste og mest værdsatte spisesvampe herhjemme, men da der ikke sjældent går flere år mellem de rigtig gode høstsæsoner er den rige høst knap så stabil som hos mange andre skattede spisesvampe.
Kantareller og de gode rørhatte passer godt til en dansk normal sommer med regn fulgt op af et traditionelt fugtigt efterår. Mark-champignonen er særligt varmeelskende og der er potentiale for gode sæsoner i efter en varm sommer.
Mark-champignon har en mild og god smag og kan bruges i et væld af retter.

Kendetegn:
Mark-champignonen har tydeligt farvede lameller. De unge eksemplarer har smukt rosafarvede lameller, der senere bliver chokoladebrune. Ældre eksemplarer har nærmest sort-brune lameller. Ofte når man plukker mark-champignonen kan man finde dem i alle stadier – både store og små.

Mark-champignonen har tydeligt farvede lameller. De unge eksemplarer har smukt rosafarvede lameller, der senere bliver chokoladebrune - og næsten brunsorte hos ældre eksemplarer.
Mark-champignonen har tydeligt farvede lameller. De unge eksemplarer har smukt rosafarvede lameller, der senere bliver chokoladebrune – og næsten brunsorte hos ældre eksemplarer.

Forvekslinger:
Som altid skal man være sikker i sin sag når man plukker svampe. Og især når man samler lamelsvampe som champignonerne hører under. I samme gruppe finder man nemlig også de farlige fluesvampe. Fluesvampene har dog hvide eller lyse lameller og vokser i tilknytning til træer – ikke ude på træløse enge. Set oppe fra kan mark-champignon i nogle tilfælde minde lidt om unge forekomster af den ikke-spiselige rosabladet silkehat (synonym: Rosabladet parasolchampignon/Rosabladet Parasolhat), der dog også har hvide lameller ligesom fluesvampene og først senere i ældre eksemplarer antager en lidt rosa eller grå-rosa farve.

Rosabladet silkehat kan minde lidt om champignon, men har hvide lameller på undersiden. Ældre eksemplarer kan antage en lidt rosa eller grårosa farve. Foto: Stephen Russel, Wikimedia.
Rosabladet silkehat kan minde lidt om champignon, men har hvide lameller på undersiden. Ældre eksemplarer kan antage en lidt rosa eller grårosa farve. Foto: Stephen Russel, Wikimedia.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE