Varm sommer er godt for mark-champignon

Lignende artikler

En lang, varm sommer efterfulgt af sensommerregn tegner godt for høsten af mark-champignon.
En lang, varm sommer efterfulgt af sensommerregn tegner godt for høsten af mark-champignon.

Mark-champignon vil have varme.

af Marianne Riis, VisitNature.
En varm og tør sommer giver for de fleste svampearters vedkommende en ringe sæson, men anderledes er det for mark-champignon (Agaricus campéstris). Den klarer sig netop godt i varme år på den rette lokalitet – som oftest græssede enge – og særligt gerne hvor der græsser heste.
Mark-champignon er vel en af de kendteste og mest værdsatte spisesvampe herhjemme, men da der ikke sjældent går flere år mellem de rigtig gode høstsæsoner er den rige høst knap så stabil som hos mange andre skattede spisesvampe.
Kantareller og de gode rørhatte passer godt til en dansk normal sommer med regn fulgt op af et traditionelt fugtigt efterår. Mark-champignonen er særligt varmeelskende og der er potentiale for gode sæsoner i efter en varm sommer.
Mark-champignon har en mild og god smag og kan bruges i et væld af retter.

Kendetegn:
Mark-champignonen har tydeligt farvede lameller. De unge eksemplarer har smukt rosafarvede lameller, der senere bliver chokoladebrune. Ældre eksemplarer har nærmest sort-brune lameller. Ofte når man plukker mark-champignonen kan man finde dem i alle stadier – både store og små.

Mark-champignonen har tydeligt farvede lameller. De unge eksemplarer har smukt rosafarvede lameller, der senere bliver chokoladebrune - og næsten brunsorte hos ældre eksemplarer.
Mark-champignonen har tydeligt farvede lameller. De unge eksemplarer har smukt rosafarvede lameller, der senere bliver chokoladebrune – og næsten brunsorte hos ældre eksemplarer.

Forvekslinger:
Som altid skal man være sikker i sin sag når man plukker svampe. Og især når man samler lamelsvampe som champignonerne hører under. I samme gruppe finder man nemlig også de farlige fluesvampe. Fluesvampene har dog hvide eller lyse lameller og vokser i tilknytning til træer – ikke ude på træløse enge. Set oppe fra kan mark-champignon i nogle tilfælde minde lidt om unge forekomster af den ikke-spiselige rosabladet silkehat (synonym: Rosabladet parasolchampignon/Rosabladet Parasolhat), der dog også har hvide lameller ligesom fluesvampene og først senere i ældre eksemplarer antager en lidt rosa eller grå-rosa farve.

Rosabladet silkehat kan minde lidt om champignon, men har hvide lameller på undersiden. Ældre eksemplarer kan antage en lidt rosa eller grårosa farve. Foto: Stephen Russel, Wikimedia.
Rosabladet silkehat kan minde lidt om champignon, men har hvide lameller på undersiden. Ældre eksemplarer kan antage en lidt rosa eller grårosa farve. Foto: Stephen Russel, Wikimedia.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close