Garverens sidste septemberdage

Lignende artikler

Garveren - en af Europas mest massive biller. Foto: Pipi69e, Wikimedia Commons.
Garveren – en af Europas mest massive biller. Foto: Pipi69e, Wikimedia Commons.

Garver (Prionus coriarius)
Den store træbuk Garver kan måle op til 45 mm og er derved vores største træbuk og samtidig en af vores største og kraftigste biller. Vi kan møde den fra juli til september.

Den store bille foretrækker løvskoven, hvor den især er aktiv fra skumringen og i de første nattetimer. Sidst på sommeren lægger hunnen sine æg i barkrevner nederst på stammen af et udvalgt træ.
I dagtimerne kan man være heldig at se den prægtige træbuk med de kraftige antenner sidde på gamle bøgestubbe eller mørnede bøgestammer. Garveren kan også yngle ved andre løvtræer som eg, ask, birk og endda arter af nåletræ. Herhjemme dog oftest bøgetræer.

Foto: Udo Schmidt, Wikimedia.
Den store garver-bille kan måle op til 4,5 cm. Foto: Udo Schmidt, Wikimedia.

Billen vækker berettiget opsigt på grund af sin størrelse. Hannen er lidt mindre end hunnen, men har til gengæld større og kraftigere antenner med 12 led mod hunnens 11 led.

Lever 3-4 år som larve, men kun 4 uger som voksen.
Garverens larve lever i ældre, mørnet træ. Den kan blive 6-8 cm lang – og det er som larve at det forunderlige dyr lever størstedelen af sit liv. 3-4 år er larven om at udvikle sig, inden den en dag forpupper sig et par cm under jordoverfladen midt på sommeren.

Den forvandlede bille dukker frem af puppekammeret sidst i juli eller i begyndelsen af august. Som udviklet bille er dens liv nu kort. Det handler om at udnytte sensommeren til at sikre artens videre eksistens. Hanner og hunner finder hinanden via feromoner – en slags insektparfume som hunnen udsender. Efter endt parring og æglægning er missionen fuldført. De voksne biller lever kun i ca. 4 uger – og i hele deres voksne billetilværelse tager de ikke næring til sig. I løbet af september dør de sidste biller ud.

Foto: R. Altenkamp.
I løbet af september dør de sidste biller. Foto: R. Altenkamp.

Kilde: artsdatabanken.no, fugleognatur.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,115FansLike
2,504FølgereFølg

Seneste artikler

Gråsisken på gennemrejse

Med ét bliver trækronerne levende. Finkefugle i hundredetal går synkront på vingerne henover birkesumpen. Det er gråsiskener fra nord på gennemrejse! Af Marianne Riis Vi...

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close