Gale bier lugter af banan

Lignende artikler

stikkende bier udsender bananlugte.
Når honningbien stikker udsender den samtidig et alarm-feromon, der lugter af banan. Foto: Andrey Davidenko, Dreamstime & NaturGrafik.dk.

Når honningbier går bananas.

Vidste du, at når en honningbi stikker, udsender den samtidig et feromon – en alarmduft – til andre bier? Dette alarm-feromon er sammensat af mange forskellige forbindelser med især isopentyl-acetat som en væsentlig del. Isoamylaceat har nøjagtig samme kemiske sammensætning som bananolie. Derfor kan det lugte af banan når honningbier stikker. Et bistik kan således få flere bier – og måske en hel sværm til at reagere – og angribe!

Biavlere puster gerne røg henover bierne når de arbejder med bistader. Det får bierne til at søge ned imellem tavlerne i stedet for at flyve op. Røgen har også en evne til at maskere biernes alarm-feromoner.

Kilder: basicbeekeeping.blogspot.com, beeculture.com.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

7,953FansLike
2,061FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close