Fund af ny art af tusindben, der for første gang lever op til sit navn

Den nye art af tusindben som er fundet i et borehul i Australien. Et af eksemplarerne havde 1306 ben. Foto: Aggyrolemnoixyks / Paul Marek CC BY 4,0, wikimedia

De fleste har nok på et tidspunkt set et tusindben, men det er nok de færreste der rent faktisk har talt benene på dyret. Men indtil det nye fund, som også er en ny art, var den tidligere rekord ”kun” 750 ben. Så faktisk er det først nu, at tusindbenet lever op til sit navn.

Der findes i Danmark omkring 50 forskellige arter af tusindben og på verdensplan er antallet af arter helt oppe på ca. 10.000. Med det nye fund kan forskerne lægge en ny art til på verdensplan. Det er nemlig i Australien, nærmere bestemt i et borehul 60 meter under jorden, at forskerne fandt det hidtil ukendte tusindben. Hele 4 eksemplarer blev det til, hvor en af hunnerne havde ikke mindre end 1306 ben! Næsten dobbelt så mange som den tidligere rekord. Den nye art har fået det latinske navn Eumillipes persephone.

Den nye art af tusindben er på trods af sine mange ben ikke speciel stor, kun omkring 9 cm lang og meget tynd. Der er endnu sparsom viden om det nye dyr. Eksempelvis er den kæbe reduceret i forhold til andre arter af tusindben i samme gruppe, så hvordan det indtager sin føde er uvis.

Fakta:

  • Tusindben går under betegnelsen Myriapoder som betyder ”mange ben”.
  • De har to par korte ben på hvert led i kroppen og så har de forrest et sæt korte antenner, der er bøjet – nærmest knækket.
  • Tusindben er planteædere og de hverken stikker eller bider.
  • Mange af arterne kan også udskille en væske som kemisk forsvar.
  • Når et tusindben kommer til verden har det som udgangspunkt kun få ben – 6-8 stk., men ved hvert hudskifte, som sker en del gange i dyrets levetid, kommer der hver gang nye ben til.

Kilde: dr.dk , denstoredanske.lex.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE