Fugleunger

Redefaste og redeflyvende fugleunger

Vidste du, at fugleunger kan deles op i to hovedkategorier? De redefaste unger og de redeflyvende unger! Læs om forskellen i denne artikel.

De redefaste unger er nøgne når de klækkes og 100% afhængige af forældrene. Her unger af Grå fluesnapper.

De redefaste unger er mildest talt ikke kønne når de kommer ud af ægget. De nøgne, blinde unger tager dog hurtigt på i vækst og snart er de også dækket af dun.
Denne type unger omfatter f.eks. havens småfugle samt rovfugle, svaler, spætter, hejrer m.fl.

Nøgne skarvunger kigger frem i reden. Skarvunger hører til de redefaste unger.

De redeflyvende unger er kendetegnet ved at være dækket af dun allerede når de klækkes af ægget – f.eks. som vi kender det fra gule påskekyllinger. Allerede indenfor et døgn kan de følge moderen. Vandfuglene har ”redeflyvende” unger og følger snart moderen ud i vandet, f.eks. ællinger og gæslinger.

Redeflyvende unger kan allerede indenfor et døgn følge moderen. Her en fasankylling.
rødben-unge
Denne rødben-unge hører til de redeflyvende unger. Kun få dage gammel løber den rundt på engen og leder efter insekter i mudderpytterne.

Survival of the fittest
Udover rovdyr er fugleungens største fare sultedøden. De redefaste unger er 100 % afhængige af forældrene, hvori-mod redeflyvende unger ret hurtigt selv lærer at fange små insekter m.m.
For de fugleunger, der venter på at forældrene bringer dem mad er der ikke plads til søskende kærlighed. Alle presser på for at komme til med gabende næb når forældrene viser sig. Ved rovfuglene er det særligt udpræget. Den stærkeste unge redder den største del af føden og det ses hurtigt at de øvrige søskende ikke følger med i vækst. Det sker ligefrem at den stærkeste æder de mindre søskende.
/MR

Kilde: Birds eggs; G. Evans 1960, Birds of Brittain & Europe, C. Perrins 87. Featured foto: Stormmågeunge/NaturGrafik.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE