Fugleinfluenza-virus rammer sæler

“Vi har set indikationer på at virus muterer, så de bliver bedre til at smitte pattedyr”

Fund af flere døde sæler i vandkanten ved Avnø på Sydsjælland har fået Beredskabet for Havpattedyr ved Københavns Universitet til at undersøge de døde sæler nærmere. Det viser sig, at de døde sæler var smittet med højpatogen fugleinfluenza H5N1, hvilket vurderes at være dødsårsagen. I nærheden lå døde svaner, der også var smittet af fugleinfluenza.

”Når fugleinfluenzavirus springer fra fugle til pattedyr, har vi set indikationer på at virus muterer, så de bliver bedre til at smitte pattedyr”, fortæller professor i virologi Lars E. Larsen fra Københavns Universitet i en pressemeddelelse. Der er tidligere påvist højpatogen fugleinfluenza i to spættede sæler fra 2021 og fire ræve i 2022 i Danmark.

Fugleinfluenzavirus kan i sjældne tilfælde smitte til mennesker, man bør derfor undgå direkte kontakt med døde eller syge vilde dyr. 

“Fugleinfluenza har siden slutningen af 2020 forårsaget stor dødelighed blandt vilde fugle og har også ramt besætninger med fjerkræ og andre fugle i fangenskab i Danmark. En lang række lande i Europa samt i Asien, Afrika, Nord- og Sydamerika er også ramt”, siger seniorforsker Charlotte Hjulsager fra Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Fund af døde strandende havpattedyr kan indmeldes til Beredskabet for Havpattedyr tlf. 76122000 eller e-mail fimua@fimus.dk.

Kilder: Statens Serum Institut/pressemeddelelse. Arkivfoto: Død sæl, Zzizar, Dreamstime.com. Sælen på billedet er ikke påvist død af fugleinfluenza.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE