Frygt for at H5N1-virus via mink kan spredes til andre pattedyr

Udbrud af en særlig farlig form for fugleinfluenza, der tilsyneladende spredes let blandt farmmink vækker bekymring verden over.

“En mulig tikkende bombe”, siger Lars Erik Larsen, professor i veterinær virologi ved Københavns Universitet til Berlingske.dk. Årsagen til bekymringen skyldes at fugleinfluenza-virusset H5N1 hidtil hovedsageligt har spredt sig blandt fugle, men nu har det vist sig, at sygdommen har ramt en minkfarm i Spanien, hvor H5N1 tilsyneladende let spreder sig mellem minkene – altså fra pattedyr til pattedyr. Det skriver Agriwatch.dk. Det øger risikoen for, at fugleinfluenzaen også kan sprede sig til mennesker, og i sidste ende en øget risiko for en ny pandemi.

I 2023 blev det igen tilladt at holde mink i trådbure til pelsproduktion i Danmark. Foto: Algimantas Barzdzius/Dreamstime.com.

Minkfarme blev under corona-pandemien forbudt i Danmark netop da man frygtede at der kunne opstå nye virus-varianter, der var modstandsdygtige overfor vacciner. De mange dyr, der holdes tæt sammen i små bure indtil de skal pelses, giver virus muligheder for at smitte fra dyr til dyr. Virus kan mutere, når de overføres imellem mange individer, oplyser Statens Serum Institut. Det var netop et fund af en sådan mutation, der fik den danske regering til at kræve danske mink aflivet i 2020.

I 2023 er det igen blevet lovligt at holde mink til pelsdyrproduktion i Danmark.

Kilder: Berlingske.dk, Agriwatch.dk, Statens Serum Institut. Foto fra minkfarm: Algimantas Barzdzius/Dreamstime.com.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE