Fri for myg! Vi tester amerikanske Thermacell, der lover dig en myggefri zone!

Der er i sandhed ikke mangel på myg i år. Sidste års tørke har ikke synes at reducere bestanden snarere tværtimod. Jeg hører selv til dem, der falder usædvanligt godt i myggenes smag. Det samme gør mine børn, hvor min mand derimod kun sjældent plages af myggestik – selvom han som naturmenneske færdes meget udendørs. Ret irriterende…

Af Marianne Riis.

Bedst i test i Sverige

Der er ikke mangel på stikmyg i det danske sommerland. Vi har i Danmark fornøjelsen af omkring 30 forskellige arter af stikmyg. Foto: Kalle Taavo, Dreamstime.com.

Der er masser af myggemidler på markedet. Nogle virker bedre end andre – og herhjemme synes det at være sværere at komme igennem sundhedsmyndighedernes godkendelse end i f.eks. nabolandet Sverige, hvor bl.a. den klassiske Jungleolie er godkendt og tilladt i modsætning til i Danmark.

Nu er der imidlertid dukket en forholdsvis ny spiller op i slaget om et myggefrit udeliv på terrassen – eller hvor man nu opholder sig en god sommeraften. Amerikanske Thermacell går i øjeblikket sin sejrsgang i 30 lande verden over i Europa, Asien, Nordamerika og Australien. Anmeldelserne er ganske pæne – og Thermacell er i år udnævnt til ”bedst i test” i det svenske Aftonbladet.

20 m2 myggefri zone!

Thermacell-produktet (annoncelink til butik) består af et lille apparat, der med en nem, lille medfølgende gaspatron opvarmer et myggemiddel, der skaber en myggefri-zone på ca. 20 m2 – f.eks. omkring terrassen. Ifølge den amerikanske producent er virkningsmidlet en efterligning af den myggeafskækkende lugt, der findes naturligt i krysantemum-blomster. Men virker det så?

Bordmodellen Thermacell Mini Halo.

Vi tester Thermacell i praksis.

Jeg besluttede at testet produktet en lun højsommeraften på vores nedsænkede terrasse – tæt ved skov og ikke langt fra vand. Et mekka for blodsultne myg, der straks indfinder sig i mængder så snart aftenhimlen rødmer.

Thermacell fås både som en terrasse-bordmodel, Mini Halo (annoncelink til butik) og som en mobil terræn-model, MR 300 (annoncelink til butik), for f.eks. jægeren eller lystfiskeren. Jeg hjemkøbte i første omgang bordmodellen til testen.
Der medfølger en enkel brugsanvisning. Låget tages af cylinderen og en af de tre medfølgende, små blå måtter pakkes ud og anbringes under gitteret foroven. Dernæst tages låget af den lille plastik gaspatron, der skrues op i bunden af cylinderen – med uret. Så er det blot at starte. Bundskiven drejes fra off til on – dernæst ventes et øjeblik (3 sek) og skiven drejes over på ”start” indtil det siger klik. Øverst på cylinderen sidder et lille vindue. Her kan man se om apparatet er tændt, da den i så fald gløder orange.

Der medfølger tre blå måtter med myggemidlet, der hver har en virketid på ca. 4 timer. Placer en måtte under gitteret øverst. Dernæst monteres den medfølgende gasflaske i bunden af cylinderen. Den skrues blot fast – med uret. Det virker ret simpelt.

Bare arme og ben som lokkemad.

Ifølge producenten går der 10-15 minutter før der er oprettet en myggefri-zone på omkring 20 m2.
Jeg satte mig til rette med en god bog – med korte bukser og bare arme som lokkemad, tændte for apparatet midt på havebordet, ca. 2 meter væk – off – on – start. Der gik ikke 2 minutter før en glubsk stikmyg havde fundet mig – og straks efter endnu en. Klask og klask. Jeg forsvarede min hud efter bedste evne, men så begyndte det at tynde i angrebet. Thermocellens lydløse, usynlige forsvar synes at træde i kraft. Ca. 10 minutter efter at jeg havde aktiveret apparatet kunne jeg begynde at koncentrere mig om min bog – og i øvrigt nyde aftenens fuglesang og hele sommermiljøet på terrassen. På et tidspunkt sneg en enkelt sniger-myg sig ind i mit læsefelt, men summede forvirret rundt uden at sætte ind med et stik.

test af Thermacell
Thermacell ser umiddelbart ud til at virke effektivt! Myggemidlet må ikke bruges indendørs – afledt heraf er myggemidlet sikkert ikke særligt sundt, men alternativet med at smøre hud og tøj med myggemidler, der virker, kan næppe være bedre.

Thermacell ser umiddelbart ud til at virke! Myggemidlet er sikkert ikke særligt sundt – og må ikke bruges indendørs, men alternativet med at smøre hud og tøj med myggemidler, der virker, kan næppe være sundere. Bl.a. skriver flere salgssteder om den klassiske Jungleolie, at den ikke må bruges til børn. Jeg tjekkede samme forhold med Thermacell på producentens hjemmeside themacell.com under FAQ. Her svarer Thermacell at produktet er sikkert for børn og henviser til EPA (United States Environmental Protection Agency), der fastslår, “at det er rimeligt at vurdere – ud fra eksisterende data om permethrin, at det ikke er skadeligt for børn”.

Thermacell Mini Halo
Der kan komme lidt røg fra apparatet, men det er i følge producenten helt normalt. Thermacell er ikke helt lugtfri, men næsten – og lugter slet ikke grimt.

Personligt har jeg det helt godt med ikke at sidde med næsen direkte ned i apparatet, der ikke altid er helt lugtfrit (som angivet på pakken), uden decideret at lugte grimt. Jeg foretrækker giftfrie løsninger – også selvom det er en kemisk kopi af krysantemum-blomster. Jeg har prøvet citron-eukalyptusolie, hyldeblade og limefrugter – og de hjælper mig måske i nogen grad, men jeg slipper ikke for myggestik, der kan klø og plage mig som en gal. Men Thermacell virker – og har den fordel at jeg slipper for at blive smurt ind i medikamenter på hud og tøj!

Thermacell synes oplagt for os, der gerne sover i det fri som her i en shelter. Apparatet må ikke bruges indendørs eller inde i telt, men ved at stille det udenfor teltåbningen eller lige foran shelteret reduceres antallet af blodsugere, hvilket bare gør det noget nemmere at nyde aftenen.

Thermacell kommer også i en udgave til outdoor-folket – jægeren, lystfiskeren, frilufts-entusiaster m.m. Funktionen er den samme. Modellen her er blot gjort bærbar – og kan bl.a. fastgøres på en rygsæk når man vandrer eller placeres op af et træ når man sidder på jagt.

Thermacell Mr 300 review
Thermacell MR 300 fungerer ligesom bordmodellen, men er lettere at have med i felten – og er i højere grad målrettet friluftsfolket.

Koster ca. 6 kr. i timen.

Ved køb af Thermacell Mini Halo (annoncelink til butik) og Thermacell MR 300 (annoncelink til butik) medfølger 3 måtter og en gasflaske – svarende til ca. 12 timers brug. Køber man den store refill-pakke (annoncelink til butik) med fire gasflasker og 12 myggemåtter til 299 kr. er der 48 timers virketid – svarende til en omkostning på ca. 6 kr. i timen. De penge er godt givet ud i bytte for en dansk sommeraften udenfor. Jeg tildeler gerne Thermacell 5 fluesmækkere. På vores snarlige sommerhusferie skal den med i bagagen.

Thermacell Mini Halo (annoncelink til butik) og Thermacell MR 300 (annoncelink til butik) kan købes hos danske Grejfreak.dk, der i øvrigt giver prisgaranti og prismatch.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE