Frankrig går forrest og forbyder sprøjtegifte

Lignende artikler

I Paris vedligeholder man allerede byens parker uden pesticider. Fotografik: Wikipedia.

Frankrig sætter ind mod brugen af sprøjtegifte.

I offentlige parker, legepladser, fortove og anlæg er det fra 1. januar 2017 forbudt at bruge sprøjtegifte. Det skriver dr.dk. I følge franskmændene skal det være slut med, at børn leger og færdes på offentlig jord, der er sprøjtet med pesticider.
Fra 1. januar 2019 bliver det landsækkende forbud mod pesticider udvidet til også at gælde private haver.

Pesticider farligere end tidligere antaget.
I følge Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, har pesticider vist sig farligere end vi troede. Derfor mener han at flere lande bør følge i Frankrigs fodspor.
Pesticider kan skade hjernens udvikling hos fosteret og børn. Så taler man om tab af intelligenspoint, og det kan oversættes til euro, siger professor Grandjean.
Vi har beregnet, at på EU-niveau er den samlede udgift per år på grund af tab af nedsatte hjernefunktioner hos næste generation i størrelsesordenen 130 milliarder euro“, siger Grandjean til dr.dk.

Både i Danmark og Frankrig er det landbruget, der står for hovedparten af pesticidudledningen – og derfor finder pesticider ifølge Grandjean først og fremmest ind i mennesker gennem forurenet mad og drikkevand.

Frankrig vil bremse brugen af Roundup i EU.
En af de mest udbredte sprøjtemidler er Roundup (glyphosat), der af WHO er vurderet som “sandsynligvis kræftfremkaldende hos mennesker”. Frankrig har med støtte fra bl.a. Sverige og Holland forsøgt at stoppe brugen af Roundup i EU.
Den danske v-regering har dog med dansk landbrug i ryggen med held arbejdet for at tilladelsen til at markedsføre Roundup i EU er blevet forlænget.

Se også Spor af Roundup hos 99 % af tyskere.

Kilde: Dr.dk

Tidligere artikelKan dyr se farver?
Næste artikelDen kraftfulde kernebider!

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close