Frankrig går forrest og forbyder sprøjtegifte

I Paris vedligeholder man allerede byens parker uden pesticider. Fotografik: Wikipedia.

Frankrig sætter ind mod brugen af sprøjtegifte.

I offentlige parker, legepladser, fortove og anlæg er det fra 1. januar 2017 forbudt at bruge sprøjtegifte. Det skriver dr.dk. I følge franskmændene skal det være slut med, at børn leger og færdes på offentlig jord, der er sprøjtet med pesticider.
Fra 1. januar 2019 bliver det landsækkende forbud mod pesticider udvidet til også at gælde private haver.

Pesticider farligere end tidligere antaget.
I følge Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, har pesticider vist sig farligere end vi troede. Derfor mener han at flere lande bør følge i Frankrigs fodspor.
Pesticider kan skade hjernens udvikling hos fosteret og børn. Så taler man om tab af intelligenspoint, og det kan oversættes til euro, siger professor Grandjean.
Vi har beregnet, at på EU-niveau er den samlede udgift per år på grund af tab af nedsatte hjernefunktioner hos næste generation i størrelsesordenen 130 milliarder euro“, siger Grandjean til dr.dk.

Både i Danmark og Frankrig er det landbruget, der står for hovedparten af pesticidudledningen – og derfor finder pesticider ifølge Grandjean først og fremmest ind i mennesker gennem forurenet mad og drikkevand.

Frankrig vil bremse brugen af Roundup i EU.
En af de mest udbredte sprøjtemidler er Roundup (glyphosat), der af WHO er vurderet som “sandsynligvis kræftfremkaldende hos mennesker”. Frankrig har med støtte fra bl.a. Sverige og Holland forsøgt at stoppe brugen af Roundup i EU.
Den danske v-regering har dog med dansk landbrug i ryggen med held arbejdet for at tilladelsen til at markedsføre Roundup i EU er blevet forlænget.

Se også Spor af Roundup hos 99 % af tyskere.

Kilde: Dr.dk

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE