Fotografer med telefonen gennem din kikkert med smart adapter

Lignende artikler

“Digiscoping” hedder det nu også på dansk når man forbinder et kamera med en kikkert eller teleskop. En teknik, der er en noget billigere genvej til afstandsfotos, der ellers kræver en dyr telelinse.

Af Marianne Riis.
I takt med at mobiltelefonernes kameraer har udviklet sig er der også blevet udviklet adaptere, der kan forbinde disse med kikkerter, mikroskoper m.m.
En af de fremmeste adaptere på den front er amerikanske Carson HookUpz 2.0. NaturGuide.dk har modtaget version 2-modellen til test.
HookUpz 2.0 er designet til at være en næsten universel digiscoping-adapter, der kan forbinde din smartphone med næsten alle tænkelige optiske produkter.

Adapteren leveres i en lækker boks. Der medfølger også et afstandsstykke til brug for optik, hvor man i nogle tilfælde kan få et større/bedre billede. Det var især tilfældet da vi koblede mobilen til et teleskop.

Hvordan virker det?

Adapteren er designet til at holde kameraet på din smartphone fast ud for kikkertens/mikroskopets optik, der skal fotograferes igennem. Du kan se instruktionsvideoen her, som jeg har fundet på producentens amerikanske hjemmeside.

Telefonen skubbes ind under den venstre bøjle, og du trækker derefter den fjederbelastede højre holderarm fri så telefonen kan ligge plant og holdes fast. Vend derefter adapteren rundt og juster manuelt telefonen så kameraets objektiv passer præcist ud for hullet. Derefter låses topbeslaget med en vippe-arm. Denne passer dog ikke på mini-modeller af smartphones, men adapteren fungerer i praksis alligevel.

Til sidst klemmes med to fingre på de to håndtag på siderne af adapteren, der får de polstrede, fjederbelastede gribearme til at spredes. Placer HookUpz over okularet på din kikkert/mikroskop. Når du slipper vil de limegrønne greb holde sikkert fast om okularet.

Kræver lidt øvelse…

Da jeg indledningsvis afprøvede HookUpz 2.0, blev jeg i første omgang lidt frustreret over at adapteren ikke sad “lige i øjet” til at begynde med. Efter at have prøvet det nogle gange gik det dog bedre – og jeg må igen erkende at også her gør øvelse mester. At få telefonen præcist justeret kan altså kræve lidt øvelse og tålmodighed. Når det er sagt, så er vejen banet for nogle ganske gode resultater.
Billedet på telefonen viser dog mørke hjørner når den er tilkoblet kikkertens okular. Det fjernes ved, med to fingre, at forstørre billedet på skærmen en anelse og derved udnytte mobilkameraets digitale zoom.

Billedet på telefonen viser mørke hjørner når den er tilkoblet kikkertens okular. Det fjernes ved, med to fingre, at forstørre billedet på skærmen en anelse og derved udnytte mobilkameraets digitale zoom.

Fotografering af fugle på foderbrættet.

I haven uden for kontoret står der en foderautomat med solsikkefrø. Jeg koblede adapteren til en almindelig håndkikkert for at se om det var muligt at fotografere småfuglene gennem kikkerten. Og det var det! Her kan jeg se muligheder. Jeg har ofte fået spørgsmål om hvilken fugl, der mon har besøgt “vores foderbræt”. Med dette relativt simple produkt kan husets kikkert udnyttes som super-telelinse til telefonen – og fra telefonen er billedet jo let at dele.
Kikkerten er dog ret svær at holde stille, hvorfor et underlag eller stativ må anbefales.

Ganske gode resultater.

Det er faktisk nemmere at fotografere igennem et egentligt teleskop monteret på stativ. Til testen anvendte jeg et teleskop af mærket Swarovski og tog derefter ud til naturreservatet Vejlerne – selvom vejret var delvist overskyet.
Ligesom med håndkikkerten indstillede jeg fokus til et skarpt billede inden jeg tilkoblede telefonen. Telefonens kamera kan dog selv finjustere fokus som et sekundært fokuseringssystem.
Efter lidt finjustering af adapteren, så blev resultatet slet ikke så dårligt. Det lykkedes faktisk at få en del fine billeder i “kassen”, der normalt vil kræve en dyr telelinse.

Andefugle mere end 100 meter ude kunne nu fotograferes gennem telefonen til noget brugbart. Mon ikke nogle af de kommende illustrationer til NaturGuide.dk vil gå via HookUpz 2.0? Det tror jeg!

To sovende gråænder fotograferet gennem et teleskop (30x) i en afstand på ca. 100 meter. Til testen her blev brugt en Smartphone fra HTC. En senere test med en Samsung Galaxy gav faktisk et endnu bedre resultat. Med andre ord er begrænsningen i mindre grad hos adapteren, men i stedet hos den anvendte optik/mobilkamera.

Jeg prøvede også nogle nærbilleder, hvor teleskopet fokuserede på et krat af havtorn fyldt med orange bær – ca. 6-7 meter væk. Det gav ret gode resultater med mange detaljer i billedet.

Fotografering af havtorn – på 6-7 meters afstand.
Havtorn fotograferet med mobiltelefon gennem teleskop. Ca. 6-7 meters afstand.

Et sted på loftet har jeg en gammel stjernekikkert liggende. Nu glæder jeg mig til at støve den af og afprøve Carson HookUpz 2.0 på denne.

I skrivende stund får Carson HookUpz 2.0 næsten 4 ud af 5 stjerner i kundeanmeldelserne på Amazon. Det passer meget godt med vores billede af produktet.

Carson HookUpz 2.0 (annoncelink) kan købes til kr. 549,- hos danske Zeejuu.dk,(annoncelink) der lover prisgaranti.

Pst...Vi har forhandlet en rabatkode med Zeejuu.dk til vores læsere. Når du tilgår Zeejuu.dk herfra NaturGuide.dk – og bruger rabatkoden naturguide10 – så sparer du i øjeblikket 10 %. Gælder alle produkter hos Zeejuu.dk (husk dog først at deaktivere adblocker, hvis du bruger en sådan).

Indholdet i pakken.

NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Følg NaturGuide.dk

8,335FansLike
4,750FølgereFølg

Seneste artikler

ANNONCER

Annonceplads