
Japanske forskere fra Riken-instituttet har klonet en mus som har været død og nedfrosset i 16 år. Det er første gang at det har været muligt at skabe en levende klon fra et dødt dyr. Hidtil har man troet, at iskrystaller ødelægger dna i de frosne celler og gør dem ubrugelige, men det japanske forskerteam havde held til at udtage brugbare hjerneceller fra den døde mus og forskerne mener, at hjernens høje fedtindhold sammen med hjerneskallens beskyttende effekt har reduceret skaderne fra nedfrysningen.

Processen
En cellekerne fra den døde mus blev indført i en udhulet ægcelle fra en hunmus. Ægcellen blev igangsat med en elektrisk påvirkning, hvorved cellen begyndte at vokse som et ny-undfanget foster. Fosterklonen blev herefter indsat i en hunmus, der 3 uger senere fødte klonen af den mus, der har været død og nedfrosset i 16 år.
Det første skridt til at vække uddøde arter til live?
Resultaterne af forskningen vækker en række spørgsmål. Hvad med uddøde dyrearter? Kan de vækkes til live igen som eksakte kloner? Der menes at være tusinder at bevarede mammutter gemt i permafrosten i Sibirien. Mammuteksperten Akira Iritani fra Kinki University i Osaka, mener det blot er et spørgsmål om tid før forskere finder en nedfrossen mammut, der kan indgå i et “genopstandelsesprojekt”.
Hvor langt vil vi gå?
Den fremmelige forskning på området rejser dog også etiske spørgsmål. Eksempelvis genskabningen af nedfrosne mennesker? Eksempelvis den berømte “ismand”, der blev fundet i 1991 ved en gletcher i bjergområdet mellem Østrig og Italien. Ismanden viste sig at være en yderst velbevaret mumie, der levede for 5300 år siden. Kan en tro kopi af et sådan menneske en dag atter få gang på jorden?
Kilder: Dailymail.co.uk, Daily Telegraph