Forbud mod at spise flagermus skal begrænse ebola-udbrud i Guinea.
Efter udbruddet af den frygtede ebola-virus i det vestafrikanske land Guinea har landets sundhedsmyndigheder forbudt befolkningen al salg og forbrug af flagermus. De frugtædende flagermus menes at være en primær smittekilde for ebolavirusset, selvom flagermusene ikke selv viser tegn på smitte. Flagermusene anses for en lokal delikatesse og ved at forbyde at spise dyrene håber sundhedsministeren at hindre sygdomsspredningen.
129 mennesker er i skrivende stund allerede døde som følge af virusudbruddet i Guinea og der rapporteres også om udbrud i nabolandet Liberia – og måske også Sierra Leone.
Fakta om ebola-virusset.
Virusset er opkaldt efter Ebola-floden i Den Demokratiske Republik Congo (tidligere Zaire) i nærheden af de første, kendte epidemier. Ebola-virus er luftbåren som f.eks. influenza, men smitter i praksis ved tæt kontakt med syge menneskers sekreter som blod, blodig opkast, sæd (ebola er set seksuelt overført op til 3 måneder efter infektionen). Patienterne smitter mest sent i deres sygdomsforløb, hvor virusmængden er størst, og smitter mere jo mere massiv kontakt med patientens sekreter. Syge- og laboratoriepersonale bør derfor bære personlig beskyttelsesudstyr (handsker, masker etc.) ved tæt kontakt med blod og sekreter. Det oplyser Statens Serum Institut.
Der er ingen kendt kur eller vaccine mod sygdommen, der dræber mellem 25% og 90% af de smittede, afhængig af virusstammen, ifølge World Health Organization (WHO).
Center for Disease Control and Prevention/cdc.gov, BBC News, Statens Serum Institut, Wikipedia.