FN: Ozonlaget heler. Indsats har nyttet.

Der kan være langt imellem de gode klimanyheder, men nu konkluderer en ny FN-rapport fra bl.a. World Meteorological Organization (WMO) af det går betydeligt bedre med det beskyttende ozonlag, der forsvarer Jordens liv mod solens skadelige uv-stråler.

Hullerne i ozonlaget bliver mindre. Prognosen siger opløftende, at ozonlaget i 2040 ligefrem vil være normaliseret verden over bortset over Nord- og Sydpolen, hvor der forventes at gå yderligere 25 år og først her være tilbage med “fuld beskyttende virkning” i 2066.

Såkaldte CFC-gasser har i stor stil været brugt i køleskabe og sprayflasker m.m. Kloren i de menneskeskabte gasser ødelægger Jordens ozonlag. Derved nedbrydes også det beskyttende skjold og værn mod solens farlige ultraviolette stråler, der bl.a. kan give hudkræft og øjensygdomme som grå stær. De skadelige uv-stråler kan også påvirke planter og afgrøder negativt. Det er derfor rigtig gode nyheder, der fremlægges i FN-rapporten.

Ozonlaget beskytter alt levende mod Solens skadelige, ultraviolette stråling og fungerer altså som en slags solcreme for os. Ozonlaget befinder sig i atmosfæren 15-25 km over Jordens overflade.

I 1987 under Montreal-konventionen vedtog omkring 200 af verdens lande at forbyde og udfase CFC-gasser. Og det er altså denne succesfulde, samlede indsats, der nu ser ud til at give resultater, konkluderer FN-rapporten.
/MR

Kilder: Dmi.dk, videnskab.dk, wikipedia, virtuelgalathea3.dk, ozone.unep.org/World Meteorological Organization.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE