Fjæsing – en giftig fisk

Lignende artikler

Fjæsing (Trachinus draco) er en slank og ret farverig fisk med guldglinsende ryg og blågrønne pletter på siden. Fisken hører sammen med Lille fjæsing (Eschiichthys vipera) til de giftigste i Nordeuropa.

Om sommeren kan badegæster være uheldige, at træde på fjæsinger, der er søgt ind på lavt vand og skjult sig i sandbunden.
Om sommeren kan badegæster være uheldige, at træde på fjæsinger, der er søgt ind på lavt vand og skjult sig i sandbunden.

Biologi og udseende
Fjæsingen er en slank, aflang fisk, der kan træffes på lavt vand nær kysten, men også på større vanddybder i de åbne hav. Den træffes fra Marokko i syd til Norge i nord og er ret almindelig i danske farvande. I dagtimerne skjuler fisken sig på havbunden – gerne nedgravet, næsten skjult i sandet. Om natten svømmer den rundt i de frie vandmasser på jagt efter krebsdyr, småfisk og orme.
Om sommeren fra juni-august søger fjæsingen ind på lavt vand for at gyde (lægge æg). Fjæsingen kan måle op til 0,5 meter og max. vægten er antagelig 1,5-2 kg. De fleste fjæsinger, der ses og fanges ved vore kyster er dog betydeligt mindre.

Fjæsingens giftige pigge

Giftige pigge
Fiskens forreste rygfinne har nogle kraftige pigstråler, der er forbundet med giftkirtler. Ved gællelågene sidder tilsvarende pigge. Disse våben er en del af fiskens forsvar. Stikker man sig på piggene kan det være ganske smertefuldt og fjæsingen har på den baggrund været mistænkt for at fremkalde drukne-ulykker. Nogle stik har resulteret i voldsomme hævelser og besvimelse, mens andre kun har givet få reaktioner på linie med et almindeligt hvepsestik. Normalt er fjæsingstik ikke livstruende for raske personer.

Førstehjælp
Hvis man er uheldig at træde på en fjæsing kan smerterne og giftens virkning lindres ved at holde foden i varmt vand. Det anbefales normalt at søge læge.

Kilder: filaman.ifm-geomar.de

Tidligere artikelHvepsestik
Næste artikelRabies – hundegalskab
ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

7,978FansLike
2,100FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close