Find det rigtige regntøj!

Regntøj
Vælg det rigtige regntøj til dit behov. Foto: Jaromír Chalabala, Dreamstime.com

Det er svært at komme udenom regntøj når man bor i Danmark. Men regntøj er ikke bare regntøj. Der er stor forskel på både pris og kvalitet. Se her hvordan du finder regntøj, der matcher dit behov.

Inden du køber.
Inden du kommer så langt i processen som til at købe nyt regntøj, er der nogle ting som du bør overveje. Når vi taler om regntøj er der særligt tre parametre der spiller ind. Funktionalitet, vandsøjletryk og åndbarhed. Ofte vil det være sådan, at jo flere krav man har til regntøjet, jo mere koster det også. De sidste kroner kan dog være godt givet ud.

Annonce

Funktionalitet.
Når vi taler funktionalitet har det betydning hvad du skal bruge regntøjet til. Bruger du kun regntøj få gange om året kan du stille mindre krav til tøjet end hvis du eksempelvis cykler på arbejde hver dag eller er på en længere vandretur i naturen. Mennesker som opholder sig meget udendørs, om det er sportsfolk, jægere eller outdoorfolket, har brug for at stille højere krav til det tøj de benytter. Går man eksempelvis med en rygsæk slider det mere på jakken end hvis du ikke har en rygsæk på. Det er heller ikke altid nødvendigt, at investere i et helt sæt regntøj, da mange ofte vil bruge jakken mere end bukserne.

Annonce:
Store besparelser på pro regntøj. Se tilbud

Der findes ikke dårligt vejr. Kun dårlig påklædning, lyder et gammelt mundheld blandt friluftsmennesker. Det rigtige regntøj kan gøre en kæmpe forskel når det kommer til et aktivt udeliv. Foto: Dreamstime.com

Vandsøjletryk.
Når vi taler om regntøj kommer vi ikke udenom begrebet vandsøjletryk. Det handler om vandtætheden eller sagt på en anden måde; hvor meget vand materialet kan modstå inden vandet bryder igennem. Hvis et materiale har et vandtøjletryk på omkring 1.500 mm anses det for at være tæt, men når vi taler om overtøj bør vandsøjletrykket være helt oppe på 3.000 – 4.000 mm og så bør der være tapede syninger. Men som funktionaliteten er det vigtigt at ens regntøj har et passende vandsøjletryk. Jo højere vandsøjletryk jo bedre bliver vandtætheden, men prisen følger som regel også med opad. Hvis du opholder dig meget ude i naturen vil et vandsøjletryk på 4.000 – 5.000 mm oftest være nok. Som eksempel svarer et vandsøjletryk på 8.000 mm til, at man kan opholde sig på en vanddybde på 8 meter uden at vandet går igennem. Det regner meget i Danmark, men hvor ofte regner det så kraftigt?

Åndbarhed.
En tredje parameter at forholde sig til når man skal finde det rigtige regntøj er åndbarheden. Hvilket materiale er regntøjet lavet af og hvordan får kroppen mulighed for at ånde? For nok giver et højere vandsøjletryk en bedre vandtæthed, men derved kan det også være svære for kroppen at ånde. Regntøj, der ikke er åndbart kan gøre dig våd indefra – af sved! Skal du blot holde en byge ude ved busstoppestedet behøver du ikke stille store krav til åndbarheden, men skal du bevæge dig, f.eks. vandre, vil du opdage at regntøjets åndbarhed er meget vigtig. Mange har prøvet, at regntøjet bliver fugtigt, ja endda meget vådt af kondens på indersiden. Ventilationsåbningerne kan sidde under armene og/eller på ryggen. Det er selvfølgelig vigtigt, at åbningerne er placeret sådan, at vandet ikke trænger ind.

Annonce:
Kvalitets-regntøj til næsten halv pris! Se tilbud

Regntøj til børn.
Når vi taler regntøj til børn er ovennævnte parametre også vigtige. Til mindre børn er der dog nogle ekstra ting at tage højde for. Børn bevæger sig ofte mere eller anderledes end vokse når de leger eller er på opdagelse i naturen. Det er vigtigt, at regntøjet er stort nok (hellere lidt for stort end for lille) dog uden at de falder i det. En god tommelfingerregel plejer at være, at det bør være muligt at ”tage fat” i noget af stoffet ved skridtet og under armhulerne. Dertil kommer, at man med fordel kan købe bukserne med seler i hvert fald til de yngste. Elastik eller velcrolukning ved håndled og ankler mindsker også risikoen for at der løber vand ind. Vær også opmærksom på gerne at vælge regntøj med reflekser, både for og bag. Rådet om reflekser gælder egentlig også for voksne, såfremt regntøjet bruges i trafikken.
MR/

Kilde: Teknologisk Institut.