Filsø, en af Jyllands største søer, ramt af omfattende fiskedød

Lignende artikler

Omfattende iltsvind og fiskedød i FilsøStore stimer af fisk flyder i overfladen. Langs bredden ses flere steder døde fisk. Fisk med en samlet vægt på omkring 80 ton er døde efter iltsvind i Filsø i Varde Kommune.

I følge Ferskvandsbiologisk Laboratorium ved Københavns Universitet er de mange døde fisk udløst ved et skybrud i slutningen af juli. Skybruddet har medført en decideret miljøkatastrofe i Filsø Søndersø. Det voldsomme iltsvind skyldes, ifølge forskerne, at næringsrigt vand fra nærliggende marker er ført til søen umiddelbart efter skybruddet.

Filsø er delt i to hovedsøer med Søndersøen mod syd – der udgør ca. 400 hektar af det 915 hektar store vestjyske søområde.

Transporten af store mængder organisk materiale ud i Filsø Søndersø kombineret med det varme, vindstille vejr har resulteret i et omfattende iltsvind. Hele fiskebestanden vurderes at være kollapset.

Filsø blev som et led i et stort naturgenopretningsprojekt genskabt i 2012 af Aage V. Jensen Naturfond. Søen er siden blevet klassificeret som en af de mest artsrige søer i Danmark.
/JN

Kilde: JydskeVestkysten, jv.dk.

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close