Fang krabber – og lav krabbesuppe

De danske kyster og indre farvande vrimler med strandkrabber – i milliardvis. De fleste af os genkender strandkrabben når vi om sommeren bader ved stranden – eller når børnene fisker krabber fra molen eller en badebro, men vidste du at du let kan lave en velsmagende krabbesuppe?

Der er masser af strandkrabber langs de danske kyster – endda i et omfang så mange fiskere betegner dem som skadedyr, da de i millionvis æder børsteorme, snegle og krebsdyr som også er fødegrundlaget for mange fisk. Det er en dejlig sommeraktivitet at fange krabber – og tilmed lave sin helt egen krabbesuppe.

Det er en super familieaktivitet at fange strandkrabber. Det kan gøres fra næsten enhver havnemole med en snor, en tøjklemme og et stykke spegepølse. I vores lille familie gik vi dog lidt mere drastisk til værks med en spand og nogle simple fiskenet, der kan købes i næsten alle legetøjsbutikker eller fiskegrejbutikker.
Vi tog simpelthen en sommerdag til stranden – med henblik på at lave vores helt egen krabbesuppe – tilmed tilberedt over bål.

Et simpelt fiskenet, en spand – og evt. et par badesko, hvis der er mange sten, er det eneste du behøver for fange ingredienser til en god krabbesuppe.

Børnene var straks i hopla – og efter en times tid med fødderne i knæhøjt vand havde vi fanget 15 krabber – nok til aftensmaden; en lækker, hjemmelavet krabbesuppe.

Hele familien kan være med når der skal fanges krabber. Jeg bruger selv et rejenet – en såkaldt rejestryger. At fange rejer er nemlig også et hit – og fint tilbehør til krabbesuppen.
Efter en god time ved fjorden havde vi fanget krabber nok.

Ingredienser

15-20 strandkrabber (afhængigt af størrelse)
2,5 liter vand
2 løg – forårsløg kan også bruges.
4 fed hvidløg
30 gram smør
2 spsk koncentreret tomatpuré
1 tsk paprika
2 dl æblejuice
2 dl piskefløde
1-2 spsk citronsaft.
Evt. lidt dild.

Ovenstående opskrift er inspireret af Karolines Køkken – og rækker fint til 4 personer – afhængigt af fyld og tilbehør.

Vi valgte at tilberede suppen over åben ild på terrassen.
Nogle af ingredienserne.
Jeg fik i øvrigt lyst til at smide lidt dild ned til suppen…

Sådan gør du!

Bær krabberne hjem i en spand med lidt saltvand, hvor krabberne kan gå, indtil du er klar til tilberedningen.
Sæt en gryde med vand på komfuret – eller over bålet. Når vandet spilkoger puttes krabberne i det kogende vand. Pres gerne en kokkekniv ned igennem skallen uden at skære dem over, hvis du ikke kan lide at putte dem levende i vandet. Det gør jeg selv ved de større krabber, selvom jeg er sikker på at krabberne dør i samme sekund de rammer vandet! Kog krabberne i ca. 3 minutter.
Krabberne får en flot, rødlig farve ved kogningen. Herefter hældes vandet fra.

Sæt en gryde over med smør og snit løg – og hvidløg, der svitses i smørret. Knus krabberne med en hammer – eller skær den midt over med en kraftig kokkekniv. Hæld krabberne ned i smørret og steg dem i ca. 5 minutter, mens der af og til røres i gryden.

Tilsæt tomatpuré og paprika, der vendes rundt. Herefter tilsættes vand og æblejuice. Lad det hele småsimre i ca. 20 minutter. Derefter tages gryden af ilden/komfuret – og suppen får lov at trække 10 minutter.
Så er det tid at si krabbedelene og grøntsagerne fra, da de ikke længere skal bruges. Hertil brugte jeg et viskestykke som jeg hældte suppen igennem (Husk den er varm!).
Kog derefter suppen ind til der kun er ca. 1 liter tilbage.

Til sidst tilsættes piskefløde, citronsaft, salt og pepper til krabbefonden. Tilsæt evt. lidt rejer (fang dem gerne selv med en rejestryger – det er sjovt) og nudler for ekstra fylde. Server med flutes. Velbekomme!

Den færdige suppe – lavet på dagens fangst.
Kilder: DTU Aqua, Berlingske.dk, Arla.dk/Karolines Køkken.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder