Erantis – fire år om at blomstre

Lignende artikler

erantis
Erantis – indført fra Centraleuropa.
Erantis er en af de kæreste bebudere på vinterens afslutning. Slægten Erantis (Eranthis) har otte arter, som er udbredt fra Europa over Mellemøsten og Himalaya til Japan. I Danmark kendes dog kun én art, der meget passende kaldes for have-erantis (Eranthis hyemalis). Den er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark, men stammer oprindeligt fra de centraleuropæiske løvskove.

Blomstrer først når den er fire år gammel.
Erantis er en knoldplante i ranunkelfamilien, og den blomstrer ikke før den har oplagret tilstrækkelig energi i sine jordknolde. Det tager normalt fire år! Sår man erantis fra frø, skal man derfor væbne sig med tålmodighed.

Sådan får du flere erantis i haven.
Den hurtigste model er naturligvis at opgrave knolde fra eksisterende tæpper af erantis og genplante dem, der hvor planterne ønskes. Tag dem gerne mens de blomstrer. Alternativt kan man så frø. Når planterne begynder at visne i maj, så er det tiden at indsamle frøene, der udsås med det samme. Erantis gror gerne i halvskygge under træer eller f.eks. langs foden af hækken.

Erantis er i øvrigt giftig, men det giver sjældent problemer da hverken mennesker eller husdyr normalt spiser planten.
/MR

Kilder: Wikipedia, Samvirke.dk, havenyt.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close