Engelskgræs – rabattens dronning

Lignende artikler

det latinske maritima betyder "ved havet". Netop kystnære strandenge er et yndet voksested for planten.
Engelskgræs' latinske navn “maritima” betyder “ved havet”. Netop kystnære strandenge er et yndet voksested for planten.

Engelskgræs har intet med England at gøre.
Engelskgræs (Armeria maritima), kongeknapper eller fåreleger. En lille smuk, men hårdfør plante med mange navne som intet har med England at gøre.
I gamle dage blev planten markedsført under betegnelsen engelsk græs af havebruget, men det menes, at navnet har ophav af tidligere dialekter, hvor engelsk har betydningen “fremmed”.
Navnet kongeknapper blev også brugt tidligere i visse egne af landet, men bliver ikke brugt så meget i dag. Fåreleger er et andet gammelt dansk navn, som ikke bruges så ofte mere og betyder fårelilje. Det kommer sig af, at når fårene græsser ude på overdrevet, hvor planten gerne holder til, er fårene efter sigende meget ivrige efter at spise den.
I Norge, Sverige og Tyskland kaldes den i øvrigt for en nellike og ikke en lilje. Armeria menes at være keltisk og betyde “ved hav” og også det latinske maritima betyder “ved havet”. Netop kystnære strandenge er et yndet voksested for planten.

Hvor saltet ødelægger vækstforholdene for de fleste planter har engelskgræs tilpasset sig et liv med salt og trives derfor langs de saltede vejrabatter.
Hvor saltet ødelægger vækstforholdene for de fleste planter har engelskgræs tilpasset sig et liv med salt og trives derfor langs de saltede vejrabatter.

Vejrabatternes dronning – tåler salt.
Engelskgræs holder af mager sand- og grusbund som eksempelvis klitter, strandenge og overdrev. Men igennem de sidste årtier har den også bredt sig ind i landet til vejkanterne. Her giver vejsaltet som bruges om vinteren nemlig fine vækst- og konkurrenceforhold for den tørketålende plante. Hvor saltet ødelægger vækstforholdene for de fleste planter har engelskgræs og de fleste øvrige strandengsplanter tilpasset sig et liv med salt. De formår at opretholde en større saltkoncentration inde i planten end omgivelserne har. Det gør at vandet diffunderer ind i planten(osmose) og ikke ud. Hvis de ikke havde evnen til at lagre saltet ville de tørre ud i de meget saltholdige vejrabatter.
MR/

FAKTA OM ENGELSKGRÆS

  • De fine, lyserøde eller lyslilla blomster dufter sødt honning-agtigt.
  • Blomsterne holder farven længe og bruges derfor ofte til blomsterbinding.
  • 10-30 cm høj og flerårig.
  • Blomster fra maj til september, dog kraftigst de første 3 måneder.
  • Der findes flere hundrede arter af slægten Armeria men kun en findes vildtvoksende i Danmark nemlig Armeria maritima (engelskgræs).
  •  Engelskgræs egner sig fint til tørring.

Kilder: Danmarks vilde planter, danskeblomster.dk, Naturstyrelsen, Wikipedia, haveabc.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,392FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close