Siden 2018 har forskere forsøgt at GPS-mærke ulve i Danmark dog uden held. Men tirsdag den 6. december 2022 vendte lykken, da det her lykkedes for forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus, at fange og GPS-mærke en hanulv ved Borris Skydeterræn i Vestjylland.

Ulven skal overvåges i 2 år.
Hanulven som nu har fået monteret en GPS-sender tilhører et kuld på mindst 8 hvalpe fra 2022. Ulvefamilien holder til i Skjernreviret og er centreret på Borris Skydeterræn.

Formålet med at GS-mærke ulven er at følge dens færden, kortlægge hvor den holder til og ikke mindst studere dens adfærd. Peter Sunde, professor ved Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, udtaler: ”Det er et gennembrud for forskningen og overvågningen, at vi nu har fået GPS-mærket den første ulv. Det vil sikre os vigtige data på ulves adfærd og brug af landskabet i Danmark.”
GPS-halsbåndet registrerer bl.a ulvens aktiviteter og den kan også sende en alarm hvis ulven dør. Efter 2 år er halsbåndet sat til automatisk at falde af, men via et radiosignal kan forskerne frigøre halsbåndet før tid hvis det bliver nødvendigt.
Hen over vinteren vil forskerne forsøge om de kan fange flere af ulvene i kuldet på Borris Skydeterræn.

Fakta om ulvebestanden i Danmark:
- I skrivende stund tæller den danske ulvebestand ca. 30 dyr:
- 14 af dyrene er unge og født i 2022.
- 16 voksne individer hvor 7 stk. er danskfødte og 9 stk. er immigranter.
- Ud af de 16 voksne dyr er der kun 3 par, hvoraf to par fik hvalpe i 2022.
Det er Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus der står for den nationale ulveovervågning. Læs mere på ulveatlas.dk
Kilde: Ulveatlas.dk
Featured billede: GPS-mærket uld efter bedøvelsen. Foto: Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus.